Merhaba değerli okuyucular;
Bugün sizlere Köln Eyalet Mahkemesi’nin Volkswagen aleyhine verdiği ve tüketiciler için oldukça önem arz eden bir karardan bahsetmek isterim. Bildiğiniz gibi; dizel skandalı kapsamında, araçları bu skandala karışmış tüketiciler araçlarını iade edip o zamana kadar ödediği tutarları geri alabiliyorlardı. Bu mahkeme kararına göre ise tüketiciler için tazminat istenebilecek farklı bir sebep daha ortaya çıkmış durumda.
Dizel Skandalı’nı kısaca hatırlayalım
Öncelikle dizel skandalından haberdar olmayan vatandaşlarımız için konuyu kısa bir şekilde özetlemek isterim. Dizel skandalı 2015 yılında Volkswagen, Seat, Audi, Ford, Mercedes, BMW, Skoda gibi birçok araba üreticisinin araçlardaki emisyon değerlerinin düşük gösterilmesine yarayan bir yazılım kullandığının anlaşılmasıyla patlak vermiş ve vatandaşların dava yoluyla araçlarını iade edip ödediği parayı geri alabilmesine imkan sağlayan bir gelişmedir.
Bu karar ne anlama gelmektedir?
Peki aracın iade edilip ödenen tutarın geri alınması dışında ne gibi bir tazminat nedeni doğmuştur? Köln Eyalet Mahkemesi’nin 22 O 59/17 numaralı dosyaya ilişkin 14.08.2017 tarihinde vermiş olduğu kararda, söz konusu mahkeme, Volkswagen’ın dolandırıcılıktan dolayı aracı satın alan davacıya karşı tazminat ödemesine karar vermiştir. Bu vatandaşlarımız için otomobil üreticilerinden mahkeme yoluyla alınabilecek yeni bir tazminat kalemi olması açısından son derece önemlidir. Nitekim söz konusu karar emsal teşkil etmekte ve bu karara dayanarak bu tazminatın yasal yollardan istenmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Köln Eyalet Mahkemesi’nin bu kararı ve dolayısıyla tazminat konusundaki tutumu dizel skandalına karışan bir diğer şirket olan ve Köln’de kurulu otomobil devi Ford için de ayrı bir önem taşımaktadır. Söz konusu tazminat talepleri, dolandırıcılık konusunda anılan kararda görüşünü bildiren Köln Eyalet Mahkemesi’nde bu şirkete karşı ileri sürülecektir.
Mahkemenin neden dolandırıcılığa ilişkin bir tazminat ödenmesine hükmettiğini de aklınızdaki soru işaretlerini gidermek adına açıklamanın yararlı olacağı kanaatindeyim. Sizlerin de bildiği üzere, emisyon değerleri kullanılan yasadışı yazılımlar sayesinde olduğundan düşük ve yasal sınırlar dahilinde gösterilmiş, tüketiciler de buna güvenerek bu araçları satın almışlardı. Mahkeme de ilgili kararında, bu yazılımın kullanılmasına rağmen araçları tüm yasal normlara uygunmuş göstererek bu araçların satılmasının dolandırıcılık olarak nitelenebileceğine dikkat çekmiş ve bu sebepten aracı satan kurum olan Volkswagen’ın tüketiciye dolandırıcılıktan ötürü tazminat ödemesine hükmetmiştir.
Zamanaşımı sürelerine dikkat
Bu konuyla alakalı başka bir hususa da dikkatinizi çekmek isterim. Dizel skandalına ilişkin olan ZAMANAŞIMI süresi 31.12.2017’de sona ermektedir. Bu sebepten, vatandaşlarımızın dizel skandalına ilişkin olarak aracını iade etme, ödediği tutarı geri alma ve şimdi de dolandırıcılıktan ötürü tazminat hakları varken basında yer alan dizel skandalına karışan şirketlerin tamamen maddi zararlarını telafi amaçlı olarak başlattıkları kampanya adı altındaki aldatmacalara kanmamalarını tavsiye ederim.
Ücretsiz danışmanlık hizmeti
Dizel skandalında ne baştan beri kazandığımız sayısız dava ve edindiğimiz tecrübelerle, bu skandaldan etkilenmiş vatandaşlarımıza hukuki dnaışmanlık hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Siz de ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK için bize ulaşabilir, gerek bu skandala ilişkin sahip olduğunuz haklar gerekse de mahkeme süreciyle alakalı bizden detaylı bilgi alabilirsiniz.