diehaber: Son zamanlarda muhtelif kanallarda TCMB tarafından oluşturulan YUVAM hesapları hakkında bilgiler yer alıyor. YUVAM hesapları hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? YUVAM nedir?
Yavuz Yeter: Konu hakkında bilgi paylaşımına imkan verdiğiniz için sizlere kurumum adına teşekkür ederim. YUVAM hesapları TCMB tarafından geliştirilmiş özünde bir mevduat ürünü niteliği taşıyan, ancak birden fazla amaca hizmet etmek üzere oluşturulmuş inovatif bir finansal ürün. Tasarruflarına risksiz ve daha yüksek getiri elde etmek isteyen öncelikle yurtdışında yerleşik vatandaşlarımız, yurtdışı yerleşikler ve bu kişilerin ortak olduğu yurtdışında yerleşik firmalar bu üründen faydalanabiliyor. Ürün sadece Almanya için değil, global ölçekte geniş bir coğrafyaya yayılmış tüm ülkemiz diasporasının kullanımına sunuldu.
diehaber: Bu sistemde TCMB ve Türkiye’de yerleşik bankaların rolü nedir?
Yavuz Yeter: YUVAM hesapları, TCMB tarafından Türkiye’de yerleşik bankalarımızda açılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yöntemle, yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin tasarruflarının kredi kanalından ülkemizin ekonomik gelişmesi için kullanılması, hem bankacılık sistemimizin ilave kaynağa ulaşımı hem de bu kaynakların efektif kullanımı ile ihracat, istihdam ve ekonomik büyümeye katkı sağlanması hedeflenmektedir. YUVAM sisteminde TCMB, açılan mevduat hesaplarına bankaların verecekleri Türk Lirası faiz veya kar payının yanında döviz bazında yıllık yüzde üç, iki yıllık vadede ise yüzde dört oranında ilave getiri vermektedir. Ayrıca TCMB, döviz bazında anapara garantisi vermekte ve hesap sahipleri kur hareketlerinden kaynaklanan herhangi bir kayıp yaşamamakta, vade sonunda ana parasını ve en az garanti edilen getirisini almaktadır. TCMB’nin https://yuvam.tcmb.gov.tr/ internet sayfasında konuyla ilgili tüm bilgiler ve hesaplama araçları yer alıyor.
diehaber: Ana para garantisi ve en az getiri ifadelerinizi biraz daha açabilir misiniz?
Yavuz Yeter: Türkiye’de yerleşik bankalara YUVAM hesabı açılmak üzere döviz olarak gelen transferler veya hali hazırda bu hesaplarda bulunan döviz tutarları, bankalar tarafından Türk Lirası mevduata dönüştürülüyor ve bu mevduatlara bankalarımız Türk Lirası getiri veriyor. Vade sonunda bu getirinin, kur artışının altında kalması durumunda mevduat sahibinin anapara kaybının oluşmaması TCMB tarafından garanti edilmekte ve fark TCMB tarafından karşılanmaktadır. Buna ilave olarak, TCMB döviz bazında ilave getiriyi ödemekte, böylece tasarruf sahibi bu üründen döviz bazında en az ilave getiriyi elde etmekte, ancak kur hareketlerine göre çok daha fazla elde edebilmektedir. Elbette, vade sonunda dileyen hesap sahibi talep ederse tekrar döviz alabilir. İçinde bulunduğumuz coğrafya açısından bakarsak, Avrupa Birliği ülkelerindeki düşük veya negatif mevduat getirileri dikkate alındığında sistemin avantajları net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Faizsiz bankacılığı tercih eden vatandaşlarımız için katılım bankalarımız da bu sistemde yer almış ve Danışma Kurullarından konuyla ilgili icazet alınmıştır.
diehaber: Bu imkândan faydalanmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?
Yavuz Yeter: Vatandaşlarımızın Türkiye’de yerleşik bir bankada açılmış hesabı varsa, bu hesapta bulunan paralarını veya ilave tasarruflarını transfer ederek sistemden faydalanmaları mümkün. Vatandaşlarımızın Türkiye’de yerleşik bir bankada hesabı yoksa önce hesap açtırması gerekiyor. Bunun içinde bankalarımızın yurtdışında yerleşikler için uzaktan hesap açma imkanları var. Kimlik ve görüntülü arama ile gayet basit bir şekilde dünyanın her yerinden Türkiye’deki bankalarda hesap açılabiliyor. Bankalarımızın internet sitelerinde de konuyla ilgili ayrıntılı bilgilendirmeler bulunuyor.
diehaber: Son olarak eklemek istediğiniz başka bir husus var mı?
Yavuz Yeter: Kısa bir sürede global ölçekte ilgi gören YUVAM hesapları hakkında bilgi paylaşmamıza vesile olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bu ürün TCMB tarafından sadece finansal nitelikte değerlendirilmemekte, ülkemizle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırılması ve bu ilişkilere artı değer sağlanması hedeflenmektedir. Ürün geliştirilirken globalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hayatımızın her evresine sirayet ettiği bir dönemde yurtdışında ticari hayattan profesyonel hayata geniş bir yelpazede başarıyla çalışan vatandaşlarımızla aramızda yeni bir köprü oluşturabilmek Merkez Bankamızın temel motivasyonu olmuştur.
https://mobile.twitter.com/Merkez_Bankasi?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor