SCHUFA, kredi verenler ve diğer şirketler tarafından kararlar almak için kullanılan skor değerleri oluşturmak için farklı kaynaklardan veri toplar. Ancak EuGH C-26/22 ve C-64/22 davalarında karar vermeden önce, SCHUFA’nın veri saklama uygulamaları ile ilgili eleştiriler artmıştı.
SCHUFA’nın yönetim kurulu üyesi ve hukuk alanından sorumlu olan Ole Schröder, yaptığı açıklamada “Kararımızla tüketiciler için netlik ve güvenlik sağlıyoruz. Böylece Restschuldbefreiten’lere hızlı bir ekonomik başlangıç yapma imkanı sağlıyoruz” dedi.
Ancak, EuGH’nin kararını 2023 yazında bekleniyor. EuGH’nin Genel Avukatının görüşüne uyacağı düşünülüyor, böylece SCHUFA’nın, İflas Mahkemelerinden daha uzun süre veri saklama ve üyelerine bilgi verme uygulamaları, Avrupa hukukuna aykırı olacaktır.
Bu durumda, SCHUFA’ya karşı tazminat talepleri ortaya çıkabilir. SCHUFA’da verilerin düzgün bir şekilde silinmemesi, Restschuldbefreiten’lerin hızlı bir ekonomik başlangıç yapma imkanını engellediği için tüketicilerin zarar görmüş olabileceği belirtiliyor.
EuGH’nin kararı ile birlikte SCHUFA’ya karşı tazminat davalarının artması bekleniyor. Bu konuda mağdur olan kişilerin avukatları ile iletişime geçmeleri öneriliyor.