İtalya, Avrupa Birliği’nin (AB) 3. büyük ekonomik gücü olmasıyla da öne çıkıyor.
Künye
Başkent: Roma
Nüfus: 60,4 milyon
Yüzölçümü: 301 bin 338 kilometrekare
Etnik yapı: İtalyan, (Romen, Arnavut, Sahraaltı Afrikalılar, Çinliler, Ukraynalılar ve diğer etnik gruplar dahil yaklaşık 4 milyon göçmen bulunuyor)
Dil: İtalyanca (Kuzeydeki Alto-Adige Özerk Bölgesinde Almanca da resmi diller arasında)
Din: Yüzde 84 Hristiyan, kalanı Müslüman, Yahudi, Hindu, Budist ve inançsızlar
Para birimi: Avro
Genel Durum
İtalya’nın karadan Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya, denizden Malta, Hırvatistan, Arnavutluk, Yunanistan, Fransa, Libya ve Tunus ile yakın komşuluk ilişkileri bulunuyor.
Kendi toprak bütünlüğü içinde bağımsız Vatikan ve San Marino olmak üzere 2 küçük şehir devleti yer alıyor. İtalya, aynı zamanda Akdeniz’in 2 büyük adası Sicilya ve Sardinya ile irili ufaklı pek çok adaya sahip.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkenin dağlık kuzeyinde ve iç kesimlerinde, karasal iklim etkisini gösteriyor. Başkenti, en büyük ve en kalabalık kenti Roma. 2. büyük kenti, sanayi ve moda başkenti olarak anılan Milano. Bu 2 kent dışında Rönesans’ın çıkış yeri olarak bilinen Floransa, kanallarıyla ünlü Venedik, İtalya’nın milyonlarca turist çeken şehirlerinden bazıları.
Avrupa’da siyasi birliğini geç sağlayan ülkelerden olan ve iki büyük dünya savaşına da giren İtalya, özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra endüstrileşme, moda, tasarım, gıda ve spor alanlarında attığı, iz bırakan adım ve markalarıyla dünya çapında tanındı.
Dünyanın en eski film festivali Venedik Film Festivali, San Remo Müzik Festivali, Milano Moda Haftası, Tarihi Venedik Karnavalı, Siena Palio Festivali, ülkenin en önde gelen kültür ve sanat etkinlikleri olarak öne çıkıyor.
Turizm ülkenin önemli gelir kaynağı olarak öne çıkıyor.
Ekonomi
Dünyanın 8., Avro Bölgesi’nin 3. büyük ekonomisi konumundaki İtalya’da 2016 verilerine göre kişi başına düşen milli gelir 38 bin 147 dolar. İşsizlik oranının yüzde 11,7 olduğu ülkede, yüksek borç oranı dikkati çekiyor.
2008’deki mali borç krizinden fazlasıyla etkilenen İtalya’da borç toplamının gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 157,3’e ulaştı.
İtalya, AB içinde borcu en yüksek ülkelerden olmasına karşın altın rezervleri bakımından dünya genelinde 3. sırada yer alması ve yüksek teknoloji ihraç kapasitesiyle dünyanın güçlü ekonomileri arasındaki yerini koruyor.
Siyasi Durum
Kökleri, Büyük Roma İmparatorluğu’na dayanan İtalya, Avrupa’da 19. yüzyılda siyasi birliğini en geç sağlayan ülkelerden. 1871 yılında Giuseppe Garibaldi ve Sardinya Kralı Vittorio Emmanule’nin öncülüğünde siyasi birliğini sağlayarak kurulan İtalya, 1. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri arasında yer aldı.
Anadolu’da kendisine vadedilen topraklar olmak üzere pek çok konuda İtilaf Devletleri ile anlaşamayan İtalya, faşist lider Benito Mussolini’nin de etkisiyle zamanla Adolf Hitler’in öncülük ettiği Nazi Almanya’sına yakınlaştı ve Japonya’yı da yanlarına alarak “Mihver” devletlerini oluşturdu.
2. Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkan İtalya’da halkın monarşi ve cumhuriyet arasında seçim yapması için referanduma gidildi. 1946’daki referandumdan çıkan kıl payı sonuç doğrultusunda cumhuriyete geçen ülkede çift kanatlı parlamenter sistem, 7 yıllığına seçilen bir cumhurbaşkanı ve icradan sorumlu başbakan görev yapıyor.
Son genel seçimlerin 2013’te yapıldığı İtalya’da 4 senede merkez solun çatı partisi Demokrat Parti’nin öncülük ettiği 3 ayrı koalisyon hükümeti göreve geldi. Son yıllarda ekonomik krize ilaveten siyasi krizler de geçiren İtalya’da Aralık 2016’dan bu yana Paolo Gentiloni liderliğindeki 64. hükümet görev yapıyor.