AVRUPADA geleneksel olarak her yıl düzenlenen Ramazan Festivalı’nin bir benzerinin bu yıl ilk kez, “Frankfurt Anadolu Kültür Festivali ve Ramazan Şenliği” adıyla başlatıldığı Frankfurt’ta yapılıyor.
Ramazan Festivali, Frankfurt’ta ilk kez
Sivil inisiyatif olarak bir araya gelen girişimcilerden Kenan Gebeş, Veysel Danacı ve M. Ali Erengül ile etkinliği organize eden ve etkinliğin program Koordinatörlüğünü Yaşar Çimşit, Ramazan kültürünü yaşatmak için düzenledikleri festivalde 7’den 70’e herkesin bir araya geldiğini vurgulayarak etkinliğe sadece Türkler’in değil Almanlar ve diğer milletlerden kişilerin de büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
Festival organizatörlerinin sivil toplum örgütleri ve dernek yöneticilerine verdiği iftar yemeğine katılan Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı,” Anadolu’nun tüm renklerini Almanya’ya taşıyarak toplumda uyumun sağlanmasına ama aynı zamanda da kültürel bilincin ayakta kalmasına katkıda bulunuluyor. Bütün milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde Fest-i Ramazan’ı doyasıya yaşıyor. Bir toplum kültürünü kendisinden sonra gelen kuşaklara böyle aktarabilir. Dinin ötesinde kültür ve manevi açıdanda çok önemli” dedi.
Başkonsolos Burak Karartı ile Konsolos Özkan Durmaz’dan başka sivil toplum örgütleri ve dernek yöneticilerinin davet edildiği iftar yemeğinde Almanya en güzel ezan okuma ikincisi İsmail Melih Tuzacı’nın ezan okumasıyla oruçlar açıldı. Frankfurt Din Ataşesi Ramazan Dağlı yemek duası yaptırdıktan sonra, “Almanya’da doğup büyüyen çocuklarımızın Anadolu kültürüyle bir ay da olsa bu heyecanı yaşatmak amacıyla festivalde paylaşma ve ikram etme ayı Ramazanın ruhuna uygun etkinlikler icra edilmesi güzel bir manevi duygu” diye konuştu.
Frankfurt Dernekleri adına konulan Dr. Hüseyin Kurt, “Anadolu’nun kimlik, kültür ve tarihi birikimi ile farklı lezzetleri ve damak tadlarını bu yıl Ramazan ayı boyunca gerek Türk vatandaşlarımızla gerekse Alman dostlarımızla beraber geçirmeyi düşündüğümüz bir ay olacaktır” dedi.
Çok yönlü sanatçı
İftar esnasında Osmanlı giysileri içersinde şerbet dağıtan ve daha sonra temşit davulu çalarak gösteri yapan çok yönlü sanatçı Veysel İnan , ayrıca sahnede Hacivat -Karagöz tiplemelerini , Nasreddin Hoca fıkralarını anlatarak alkış topladı. İnan ayrıca tek kişilik semazen gösterisiyle izleyenleri büyüleyerek dakikalarca ayakta alkışlandı. Veysel İnan “Şenlik çerçevesinde Karagöz-Hacivat ve çeşitli kukla gösterileriyle Almanya’da yaşayan Türklere ramazan coşkusu yaşatmak istiyoruz” dedi. Gösteri sonrası Başkonsolos Karartı ve konuklar festival alanını gezerek stand sahipleri ve satış yapanlarla görüşüp başarılar dilediler.
Anadolu’yu Frankfurt’a taşındı
Frankfurt Anadolu Kültür Festivali ve Şenliği’nin Ramazan ayı boyunca, Anadolumuzu adeta Frankfurt’a taşıyıp kültürel mirasımızın her alanda tematik stantlarını, konserler ve , seminerler gibi birbirinden renkli etkinliklerle hergün değişik programlarla süreceği kaydedildi. Çeşitli yiyecek
ve içecekler sunuluyor Feshane şenliklerini aratmayan bu muhteşem Ramazan festivalinde ayrıca eski osmanlı yemek kültürlerinden, Tatlıcılara, Erzurum Cağkebabından, Makara Çöreğe, Boza ve şıra içeceklerinden, Künefeciye, Adana, Hatay Kebapcısından Karadeniz dönere, Gözlemeden, Balıkçıya, Cam sanatı yapımından hatyazılımına, birçok emlak tanıtım firmalarından, ebru ve karıkatür sanatına ve de çocuklar için açılan lunapark bölümüyle motokross, subalonu, jamping, atlıkarıncalar ve daha birçok saymakla bitmeyen onlarca eğlence imkanının yer aldığı Fest-i Ramazan şenliğinde can sıkıntısına yer yok.
Ziyaretçi akını iftar sırasında günün erken saatlerinde başlayan ziyaretçi akını iftar zamanlarında daha da artıyor. Ziyaretçiler alandaki standlarda sergilenen ürünleri inceliyor, alışveriş yapıyor, hem de standlarda sunulan birbirinden güzel tatlıların yemeklerin ve içeceklerin tadına bakıyor. İftar saati yaklaştıkça özellikle yemek standlarının önünde kuyruklar oluşuyor. Ramazan şenliği hergün saat 18:00-04:00 arası sürüyor.
İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT