İlk olarak üniversiteler kenti Giessen’de Orta Hessen Bölgesi Valisi Dr. Christoph Ullrich’i makamında ziyaret ederek bir saate yakın görüşen Başkonsolos Karartı ,”Almanya’daki Türk Toplumu’nun artık hak ettiği noktaya gelmesi gerektiğine inanıyorum. Kültürümüzü ve dilimizi yaşatarak içinde yaşadığımız topluma entegre olmalıyız” dedi.
Öğle namazını eda ettikten sonra Giessen Ditib Camii’nde vatandaşlarımızla buluşan Başkonsolos Burak Karartı, komşularla iyi geçinmenin önemine işaret ederek, “Komşularla iyi geçinilmesi, her iki tarafın endişe ve kaygılarını yok eder. Burada yıllardır yaşıyorsunuz, kazanıyorsunuz” dedi ve sözlerini, “Yerel karar mercilerinde etkili olmamız için, ikili ilişkilerimiz çok önemli.” diye sürdürdü. Türk STK’larının birlikte hareket etmesini isteyen Karartı, politikaya ilginin azlığından yakındı ve oy hakkı bulunanların mutlaka seçimlere katılmasını isteyerek “Varsa, oy hakkınız mutlaka kullanınız, sizi yönetecekleri seçme hakkınızı başkalarına seçtirmeyiniz” dedi.
Çocuklarımız Türkçe anadilini öğrenmeli
Etkinlikte hazır bulunan Türkçe Anadili Öğretmeni Mehmet Şaşmaz, “Türkçe anadilimizin okullarda öğretilmesi azalıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını, çocuklarının Türkçe öğrenmeleri için uğraş vermelerini istiyorum” dedi. Eğitime önem verilmesini isteyen Başkonsolos Karartı, liseye giden öğrenci sayısının çok az olduğuna dikkat çekerek, ailelere ve sivil toplum örgütlerine bu konuda ciddi sorumluluklar düştüğünü söyledi ve vatandaşlarımıza, “Çocuklarının eğitimli olmaları için özellikle çaba gösteriniz” tavsiyesinde bulundu.
Süryaniler ağırladı
Giessen-Pohlheim’da Mardin kökenli vatandaşlarımızın konuğu olan Burak Karartı, Süryani Cemaati’nin Mor ha Bschabo Kilisesi’ni ziyaret etti. İki yıl önce inşa edilen kilise ve faaliyetleri hakkında bilgilendirilen Başkonsolos Karartı’ya Papaz, yöneticilerle birlikte evinde yemek daveti verdi. Giessen Alevi Kültür Merkezi’nde kalabalık vatandaş topluğunun katıldığı buluşmada, Başkonsolos Burak Karartı çalışma hayatı, geri dönüş, emeklilik, askerlik ve konsolosluk hizmetlerine ilişkin yöneltilen soruları yanıtlandı. Cami derneği ve Süryani kilisesinde de söylediği, “Vatandaşlarımızın açtıkları faaliyet veren cami, kilise ve cemevi hepimizin, sorunlar hepimizin. Konsolosluk kapısı herkese eşit olarak açık, herkese eşit muamele veriyoruz ” sözlerini burada tekrarlayan Karartı yaşanan sorunlara çözüm yolları bulunması amacıyla başlatılan toplantılara gösterilen ilgiden dolayı son derece mutlu olduğunu belirtti. İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT