Avrupa’nın yanı sıra dünyanın da en önemli ekonomilerden Almanya, Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi olarak tanımlanıyor.
Almanya aynı zamanda Türkiye dışında en fazla Türkün yaşadığı ülke konumunda.
KÜNYE
Başkent: Berlin
Nüfus: 82,2 milyon (2015)
Etnik yapı: Yüzde 91,5 Alman, yüzde 2,4 Türk, diğerleri (Polonyalı, İtalyan, Romen, Suriyeli ve Yunan) yüzde 6,1
Para birimi: Avro
Resmi dil: Almanca
Din: Hıristiyanlar yüzde 57.9, Müslümanlar yüzde 4,4, diğer dinlere inananlar yüzde 1,7, herhangi bir dine mensup olmayanlar yüzde 36.
GENEL DURUM
Almanya, güçlü ekonomisi ve kalabalık nüfusuyla Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi konumunda. Gerçek bir sanayi ülkesi olan Almanya ihracata bağlı ekonomik güce sahip.
Almanya’da güçlü silah sanayi de bulunuyor. Özellikle nükleer denizaltı üretme kapasitesine sahip Almanya denizaltıları başta İsrail olmak üzere çeşitli ülkelere satıyor.
Rusya ile ABD arasında kalan ve kendisine yeni bir pozisyon belirleme arayışı içinde olan Almanya’nın AB’de en güçlü ülke konumda. Birlikte Almanya’nın onayı olmadan karar çıkarılması hemen hemen imkansız.
EKONOMİ
Dünyanın 4. büyük ekonomisi Almanya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 3,4 trilyon dolar. Ülkede kişi başına gelir yaklaşık 48 bin dolar seviyesinde. 2016’da yüzde 1,8’lik büyüme performansı gösteren Almanya, uluslararası ticarette ABD ve Çin’den sonra en büyük paya sahip ülke konumunda.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 2016 yılında 1 trilyon 207 milyar avroluk ihracat, 954,6 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirerek rekor kırdı. Ülkede enflasyon ise uzun süreli düşük seviyelerin ardından Avrupa Merkez Bankasının uyguladığı bazı tedbirler üzerine geçen yıl sonunda yüzde 1,7 olarak kaydedildi. Almanya’da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 5,7 ile düşük seviyede seyrediyor.
SİYASİ DURUM
Almanya, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Federal Almanya Cumhuriyeti (BRD-Batı Almanya) ve Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR-Doğu Almanya) olarak ikiye bölündü. İki Almanya 1989 yılında birleşti. Ülkede hala Doğu Dayanışma Vergisi altında her mükelleften ekstra vergi alınıyor.
Toplam 16 eyaletten oluşan federatif Almanya’da eyaletlerin kendi başbakanları, parlamentoları ve anayasaları bulunuyor. Federal hükümet ile parlamento temel yasaları çıkarıyor, ekonomi politikasını belirliyor. Eğitim ve kültür konuları ise eyaletlere bırakılıyor. Federal parlamento, doğrudan seçimle göreve gelen Federal Meclis (Bundestag) ve eyalet hükümetlerinin temsilcilerinin yer aldığı Eyaletler Meclisi’nden (Bundesrat) oluşuyor.
Almanya’da mecliste Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Grüne) ve Sol Parti (Die Linke) temsil ediliyor. Ancak ülkede son yıllarda güçlenen aşırı sağcı ve popülist partiler nedeniyle gelecek seçimlerde Almanya için Alternatif Partisi’nin (AFD) ilk kez federal meclise girmesi bekleniyor. AFD‘nin hali hazırda 10 eyalet meclisinde milletvekilleri bulunuyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) 12 yıldır iktidarda ve bu sene 24 Eylül 2017’de yapılacak seçimlerin de favorisi.