Daha açık bir ifadeyle, vatandaşlarımız Türkiye’de çalışmamış olsalar dahi çalışmadıkları süreye ilişkin primi toplu şekilde ödeyerek sanki Almanya’da çalıştıkları süre boyunca Türkiye’de çalışmış gibi emeklilik aylığına ve emeklilikten doğan sigortalılık güvencesine hak kazanmaktadırlar.
Borçlanma kapsamındaki süreler şunları kapsamaktadır;
- Yurtdışında geçen sigortalılık süreleri,
- Kişinin yurtdışında sigortalı olarak işçi veya serbest meslek erbabı olarak çalıştığı süreyi ifade etmektedir
- Bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri,
- Bu konuyu örnekler vasıtasıyla anlatmanın daha yararlı olacağı kanaatineyim
- Bu süreler arasındaki bir yıla kadar olan işsizlik süreleri bakımından;
- Vatandaşın 01.06.2010 yılında işsiz kaldığını ve 01.08.2011 tarihinde tekrardan işe başladığını düşünelim. Bu durumda işsiz kalınan süre 1 yıl 2 ay olmasına rağmen kanun gereği bu sürenin sadece bir yıllık kısmı borçlanmaya esas kabul edilecektir. Söz konusu vatandaşın 01.02.2012 yılında tekrar işini kaybetmesi ve 01.09.2012 tarihinde yeni bir işe başlaması durumunda da aradaki yedi ay borçlanabilecektir.
- Bu süreler sonunda bir yıla kadar olan işsizlik süresi bakımından;
- Vatandaşın 01.01.2015 tarihinde işten ayrıldığını ve borçlanarak emeklilik başvuru tarihi olan 01.01.2017 tarihine kadar hiç çalışmadadığını farzedelim. Bu durumda da vatandaş işsiz olarak geçirdiği iki yıllık sürenin sadece bir yılını borçlanabilecektir.
- Ev kadını olarak geçen süreler bakımından;
- Kanunun tanıdığı imkan sayesinde, ev hanımları hiç çalışmamış olsalar dahi emekliliğe ilişkin primi sonradan ödeyerek emekli olabileceklerdir.
Belirtmek gerekir ki, kişinin sadece işçi statüsünde çalışmış olması gerekli değildir, serbest meslek sahipleri de başvurarak bu imkandan yararlanabilmektedir. Bununla birlikte, “Türk vatandaşı olmak” şartının iki durumda yerine getirilmesi zorunludur. Bunlardan birisi, borçlanılması istenilen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması, diğeri ise yurtdışında Türk vatandaşlığında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunan sigortalı veya hak sahibinin yazılı başvuru tarihinde (doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler hariç olmak üzere ) Türk vatandaşı olmasıdır.
Bunların yanında bu sürelerin nasıl geçirildiğine ilişkin belgelerle müracaat yapılması gerekmektedir. Bu belgelerin ve başvuru için doldurulması istenen formun çok dikkatli bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Nitekim emeklilik konusu yüksek tutarların söz konusu olduğu ve yanlış bir işlem yapıldığı halde vatandaşa düşük emekli maaşı bağlanması yahut yüksek prim ödemek zorunda kalması gibi büyük maddi zararına neden olabilecek bir konudur.
Özellikle borçlanılacak sürelerin tespiti, hangi tarihten itibaren bu sürenin başlatılması gerektiği, Türkiye’den emekli olduktan sonra Almanya’da çalışmaya devam edilip edilmemesi gibi kritik konularda bir HUKUKÇUYA danışılmasının vatandaşımızın menfaatine olacağını düşünüyoruz. Türkiye’ye gitmeden Türkiye’yle alakalı tüm hukuki işlemlerinizi yapabileceğiniz ofisimiz, Türk Hukuku Yardım Masası vasıtasıyla anavatandaki hukuki sorunlarınıza da çözüm üretmekten mutluluk duymaktadır.