Katalonya yerel parlamentosu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası ilk kez toplandı.
Katalan lider Puigdemont, bir saat gecikmeli yaptığı konuşmasında, “1 Ekim’deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlık hakkı kazandı.” dedi. Beklentilerin aksine bağımsızlık ilanı yapmayan Puigdemont, “Katalonya’nın cumhuriyet yönetiminde bir devlet olması için halkın bana verdiği yetkiyi üstleniyorum. Ama İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum. İspanyol hükümetinden arabuluculuğu kabul etmesini istiyorum.” diye konuştu.
“Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim”
Katalonya’nın bir Avrupa sorunu olduğunu kaydeden Puigdemont, “Benden hiçbir zaman tehdit ve şantaj duymayacaksınız. Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim. Asla hepimiz aynı fikirde olmasak da birlikte yaşayacağız.” ifadesini kullandı.
Diktatör Franco’nun ölümünden sonra “İspanya’nın ekonomideki motorunun, modernleşmesinde ve istikrarındaki önemli faktörün Katalonya olduğunu” savunan Puigdemont, ancak merkezi hükümetin bu gerçeği görmezden geldiğini ileri sürdü.
2010 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yeni özerklik statüsüne vurgu yapan Katalonya Başkanı, “Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra İspanyol devleti parmağını bile kıpırdatmadı, Katalanlar hayatta kalmalarının tek garantisini kendi devletini kurmak olarak gördüler.” açıklamasında bulundu.
“İspanya ve İspanyollara karşı değiliz”
İspanyol halkına da mesaj vermek istediğini söyleyen Puigdemont, şöyle konuştu:
“İspanya ve İspanyol halkı ile iyi ilişkiler bizim arzumuz ve önceliğimiz. Biz suçlu, deli ya da darbeci değiliz. Oy kullanmak isteyen normal bir halkız. İspanya ve İspanyollara karşı değiliz. Tam tersine daha iyi anlaşmak istiyoruz. Bu zamana kadar ilişkilerin işlemediğini hepimiz gördük. Anayasanın ötesinde de bir demokrasi var. Bunu herkes görmeli.”
“Avrupa’da sandığa gidenler ilk kez saldırıya uğradı”
Katalonya Başkanı, “İlk defa Avrupa demokrasisinde bir seçim gününde sandık başına giden vatandaşlar polis saldırısına uğradı, psikolojik baskıya maruz kaldı, telefonları dinlendi.” ifadelerini kullandı.
İspanya hükümeti, Puigdemont’un konuşmasına tepki
İspanya hükümeti, ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin Başkanı Carles Puigdemont’un konuşmasını “üstü kapalı bağımsızlık ilanı” olarak yorumlayıp, “kabul edilemez” olduğunu savundu.
İspanya resmi haber ajansı EFE, Katalonya Başkanı Puigdemont’un konuşmasının merkezi hükümet tarafından “yasa dışı ve hileli bir referandumu geçerliymiş gibi gösterme çabası” olarak görüldüğünü yazdı. İspanyol hükümeti kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Puigdemont’un açıklamalarına karşı merkezi hükümetin yeni önlemler alacağı da iddia edildi.
Öte yandan Puigdemont’un İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını beklemeye aldığını açıklayan sözleri, Katalonya’daki muhalefet partileri tarafından sert dille eleştirildi. Katalonya’da ana muhalefette olan Ciudadanos partisinin lideri Ines Arrimadas, “Beklemeli de olsa bir bağımsızlık ilanı yapmak demokrasiye darbedir. Endülüs’te yaşayan ailemin beni görmek için Katalonya’ya geldiklerinde bir pasaport almalarına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğim.” şeklinde konuştu.
Puigdemont’un sözlerinin “bir bağımsızlık ilanı olmadığını” vurgulayan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) lideri Miquel İceta da ülkedeki mevcut belirsizliği sona erdirmek ve İspanya Anayasası’nda reform yapabilmek için erken yerel seçime gidilmesini talep etti. İceta, “Açıklayamadığınız bir bağımsızlığı beklemeye alamazsınız. 40 yıl öncesine (Franco dönemi) dönmek istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin Katalonya’daki kolunun lideri Xavier Garcia Albiol da konuşmasında “Hiçbir zaman Katalonya Cumhuriyeti devleti olmayacak çünkü hukuk devleti buna müsaade etmeyecek.” dedi.