Bosch Rexroth, özellikle ‘direnç kaynağı’ diye de adlandırılan adaptif punta kaynağı teknolojisiyle takdir topluyor. Ayrıca elektrikli vidalama konusunda da projeler üreterek müşterilerine hizmet sunuyor.
Otomotiv sektöründe gittikçe artan rekabet koşulları ve güvenlik gereksinimleri, firmaları daha düşük çevrim süresiyle daha güvenilir üretim yapmaya zorluyor. Günümüzde montaj takip bilgilerinin (data saklama) saklanması ve yönetilmesi, bu süreçlerin tam kontrollü bir hale gelmesini sağlıyor.
Ek yeri birleştirme uygulamaları, otomotiv üretiminde en hassas noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Büyük ölçekte kaynak ve vidalama uygulamaları, daha küçük ölçekte ise kimyasal birleştirme uygulamaları bu süreçlere örnek oluşturuyor.
Otomotiv sektörünün iş ortağı
Uzun yıllardır punta kaynağı konusunda yenilikçi çözümleri ile otomotiv ve otomotiv yan sanayi kuruluşlarının önemli bir iş ortağı olan Bosch Rexroth, özellikle ‘direnç kaynağı’ diye de adlandırılan adaptif punta kaynağı teknolojisiyle otomotiv sektöründe rakipsiz konumda bulunuyor. Bosch Rexroth adaptif kontrollü kaynakta, yapılan kaynak işlemlerini yüzde 100 kalite kontrollü bir hale getiriyor. Ayrıca bu konuda projelendirme, uygulama, danışmanlık, kurulum-servis ve eğitim hizmetleriyle müşterilerine yatırım ve üretim sürecinde de destek veriyor.
Bosch Rexroth, elektrikli vidalama konusunda da tıpkı kaynak konusunda olduğu gibi ana sanayi için projeler üreterek müşterilerine hizmet sunuyor. 2015 yılına kadar sadece ‘tork transducer’ kontrollü ‘safety critical’ sıkıcılar ile çözüm üreten Bosch Rexroth, ürün yelpazesine akım kontrollü ‘function critical’ sıkıcılar ve yine ‘transducer kontrollü’ kablosuz sıkıcıları da ekleyerek, müşterilerine geniş bir ürün gamıyla çözüm sunmaya başladı.
Süre asgariye iniyor, üretim güvenliği artıyor
Otomotiv ana ve yan sanayilerinde önemli projeleri hayata geçiren Bosch Rexroth’un referans projeleri arasında; otomotiv gövde fabrikalarında tam otomatize fikstürler ile çamurluk montajı (16 sıkıcı ile tek seferde), kapı menteşe montajı (tek seferde 2 fikstür ile toplamda 16 sıkıcı), bagaj kapağı ve motor kaputu montajını (4’er sıkıcı ile tek seferde) yapan projeler yer alıyor. Bu projelerle çevrim süresi asgari düzeye indirilirken, aynı zamanda operatör hata riski ortadan kaldırılarak üretim güvenliği artırıldı.
Örneğin; sadece çamurluk montajında, 2 operatör el tipi sıkıcılar ile 16 sıkım noktasını manuel olarak sıkarken, yapılan uygulama sayesinde bu operasyon tam kontrollü ve otomatik hale getirildi. 16 sıkıcının aynı anda tam senkronizasyon ile sıkma işlemini yaptığı operasyondan sonra, sıkma grafiği de dahil tüm bilgiler sisteme şasi numarası eşleştirilerek kaydediliyor. Araçla ilgili bu datalar geçmişe yönelik takip edilebiliyor. Yine aynı operasyonda tüm hata/arıza bilgileri sistem üzerinden kontrol ekranında görülebiliyor ve gereken müdahale yapılabiliyor.
Servo Kontrol’den hem vidalama hem de bakım hizmeti
Bosch Rexroth ana bayisi olarak Servo Kontrol, kaynak ve vidalamanın yanı sıra otomotiv montaj fabrikalarında da komple motor montaj hattı ve koltuk hazırlama operasyonları gibi uygulamalarıyla ön plana çıkıyor. Elektrikli vidalama uygulamalarında otomotiv sanayisinin vazgeçilmez iş ortağı olan Servo Kontrol, tamir ve bakıma yönelik yatırımları neticesinde bugün elektrikli vidalama üniteleri konusunda ‘Fikstür tipi’ ve ‘el tipi’ sıkıcıların tamir ve periyodik bakımlarını gerçekleştirebiliyor.