Enerji, yenilenebilir enerji, endüstri ve turizm sektörlerindeki başarılarıyla hem dünya pazarında hem de Balkanlar’da önemli konuma sahip Avusturya, 1. Dünya Savaşı’nın sonunda Avusturya-Macaristan imparatorluğunun dağılması üzerine kuruldu. 2. Dünya Savaşı sırasında da Nazi Almanyasının işgaline uğrayan ülke, 1995 yılında AB üyesi oldu.
KÜNYE
Nüfus: 8,7 milyon (2017)
Etnik yapı: Yüzde 81 Alman, yüzde 19’u Balkanlar ve demir perde ülkeleri göçmenleri, Türkler, Araplar ve diğerleri
Yüzölçümü: 83 bin 878 kilometrekare
Dil: Almanca, Hırvatça, Macarca, Slovencenin yanı sıra devlet tarafından tanınmış azınlıklara ait diller ve işaret dili resmen kabul edilmiş diller arasında yer alıyor.
Din: Yüzde 80,9 Hıristiyan, yüzde 4,2 Müslüman, yüzde 0,8 diğer dinlere mensup kişiler, yüzde 12 inançsız.
Para Birimi: Avro
GENEL DURUM
Orta Avrupa ülkesi Avusturya’da düşük doğum oranlarına rağmen sığınmacı ve göçmenler sayesinde 2050’de nüfusun 10 milyona yaklaşması bekleniyor.
Ülkede hakim dil Almanca, ancak bununla beraber Hırvatça, tarihi bağlardan ötürü Macarca ve Slovence de konuşuluyor. Coğrafi konumu ve tarihi geçmişi nedeniyle Balkanlar ve kuzeydoğu Avrupa ülkeleriyle kültürel ve ekonomik açıdan güçlü bağlara sahip ülke, özellikle 2. Viyana kuşatmasının (1683) ardından bölgede belirleyici bir güç haline geldi.
1955’te bağımsızlığını elde eden ülke, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) gibi uluslararası kurumlara ev sahipliği yapıyor.
Batı Avrupa’nın doğuya açılan kapısı olarak kabul edilen Avusturya’nın kuzeyinde Almanya ve Çekya, güneyinde Slovenya ve İtalya, doğusunda Macaristan ve Slovakya, batısında İsviçre ve Lihtenştayn bulunuyor.
Alp Dağlarının bulunduğu ve Tuna Nehri’nin geçtiği ülkenin yüzde 60’ı dağlık araziden oluşuyor. Avusturya, karasal ve okyanus etkileri gösteren Orta-Avrupa geçiş ikliminin etkisi altında bulunuyor.
EKONOMİ
Avusturya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2016 tahminlerine göre 350 milyar avro. Ülkede kişi başına gelir 36 bin 600 avro civarında. 2016’da büyüme oranı yüzde 1,5 olan Avusturya’nın ihracatı 138 milyar, ithalatı da 140 milyar avro seviyesinde. Avusturya’da enflasyon 2016’da yüzde 1 oldu. Ülkedeki işsizlik oranı da yüzde 8,3 civarında.
SİYASİ DURUM
Federal parlamenter demokrasi ile yönetilen Avusturya, eyalet ve ulusal olmak üzere iki meclisli yapıya sahip. 183 milletvekilinin oluşturduğu ulusal meclisin yanı sıra 61 üyeden oluşan federal konsey, 9 eyalet temsilcisinin oluşturduğu 2. meclis olarak ülkenin yönetiminde belirleyici rol oynuyor. Her eyaletin kendi meclisinin bulunduğu ülkede, bazı yasalar eyaletlere göre değişiyor.
2013 yılında yapılan son genel seçimlerde Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) 52 milletvekili, merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) 47 ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 40 milletvekiliyle en çok milletvekili sayısına ulaşan üç parti oldu.
Geçmişte Avusturya Devlet Demiryolları (ÖBB) müdürlüğü yapan Christian Kern, başbakanlık koltuğunda oturuyor. Ülkede bu yıl 15 Ekim’de erken seçim yapılacak.
Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişi Avusturya’da da ciddi biçimde hissediliyor. Son anketler, aşırı sağcı FPÖ yüzde 30’ların üzerinde bir oy oranına ulaşacağını gösteriyor.
İslam ve Türkiye düşmanlığının arttığı ülkede, bir sonraki seçimlerde oylarını arttırmak isteyen merkez sağdaki ÖVP ve sosyal demokrat SPÖ, aşırı sağın söylemlerini parti politikalarına taşıyor.