ATİB Genel Başkanı Durmuş Yıldırım, yaptığı konuşmada, Batı Avrupa’ya Türk iş göçünün birçok kazanımlarının yanı sıra sıkıntılarının da olduğunu söyledi.
Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa özelinde Almanya’nın bugünkü refah seviyesine gelmesinde Alman toplumuyla birlikte bizlerin de katkıları ve emekleri oldu. Bugün her anlamda ırkçı saldırılara rağmen, bütün dışlamalara rağmen Avrupa’ya göçüp yerleşmiş insanlarımız hem buranın kalkınması için çalıştı hem burada birçok alanda önemli yerlere gelmiştir. Türkler burada her bakımdan bir yük değil, Avrupa’nın yükünü alan bir topluluk halinde yaşamaktadır.”
Yazar Mahmut Aşkar da konuşmasında, Avrupa’da Türkçenin korunup gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
Aşkar şunları kaydetti:
“Avrupalı Türkler olarak birlikte yaşadığımız toplumda olmamız gereken yerde değilsek bunun vebali sokaktaki Türk’ten daha çok onları burada temsil iddiasında olanların kifayetsiz ve yetersiz oluşlarındandır. Daha göçün 60. yılındayken ve henüz ilk nesil göçmen Türklerin bir kısmı hayattayken giderek ‘Türkçesizleşen Türkler’ olmaya başladığımızın farkında mısınız? Türkçe Avrupalı Türk’ün en olmazsa olmazıdır.”
Türkiye’nin Aachen Fahri Konsolosu Uwe Merklein ile Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Bülent Sakarya’nın da katıldığı sempozyumda, Türkçe ezgilerin yer aldığı müzik dinletisi sunuldu.