Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu tarafından finanse edilen Erasmus programı çerçevesinde Almanya’ya bir değişim program kapsamında gelen Türk öğrenciler Kübra Kıdış (19), Başak Çiçek (22), Ayşegül Gezici (20) ve Cansel Karaaslan azimli ve çok mutlu.
Almanya’nın Erasmus öğrencileri arasında en çok ilgi çeken ve tercih edilen ülkelerden biri olmasının gerçekliğini burada kısa sürede gördüklerini belirten Amasya Eğitim Fakültesi öğrencileri,”Giessen Justus Liebig Üniversitesi’nin Erasmus programı ile ilgilenen birimi ile Almanya’ya daha gitmeden e-mail yolu ile haberleşmiştik. Kalacağımız yeri Türk Alman Sağlık Vakfı ile birlikte onlar ayarladı. Türk nüfusu en kalabalık yabancı ülkelerin başında gelen Almanya’nın Giessen kenti çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan 100 bin kişinin yaşadığı bir kent. Bu nüfusun 3000 kadarı Türk. Hal böyle olunca genelde sosyal ortam Türklerden oluşuyor” diyerek Erasmus programına katılanların genelde sosyal ortam için katıldıklarını belirttiler.
TASV’ın büyük yardımı
Erasmus Programı dahilinde altı ay süreyle Almanya’nın Giessen JL Üniversitesi’nde öğrenim görme şansı elde ettiklerini vurgulayan Sosyal Bilgilet Bölümü öğrencisi Başak Çiçek “İlk gittiğimiz günden itibaren her sorun yaşadığımızda, yardımlarına başvurabileceğimiz Türk Alman Sağlık Vakfı görevlileri ve okulda öğrenim gören Türk öğrenciler mevcuttu. Ayrıca oryantasyon kursu ile dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmaları sağlanıyordu. Özellikle verilen eğitim öğrencilerin hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine kesinlikle katkı sunuyor”. dedi.
Büyük fayda sağlayacak
Dünyanın en gelişmiş ve en iyi teknolojisine sahip beş ülkeden birisi olan Almanya’nın Avrupa genelinde ise birinci sırada yer alan gelişmiş bir ülkede Erasmus yapmış olmanın CV’lere etki ve büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Ayşegül Gezici ise ” En önemlisi ise Almanya üniversite eğitiminde dünyanın en iyi üçüncü ülkesi olması. Erasmus ile geldiğimiz okul alanında muhteşem öğretim görevlileriyle donatılmış tam bir rüya gibi. ” diyerek Almanya’yı tercih etmelerinin nedeni olduğunu söyledi.
Eğlenceli ve zevkli bir eğitim
Almanca dil kursunun yanı sıra oryantasyon kursu bünyesindeki herkesin bir arada yaptığı sabah kahvaltıları ve günlük aktiviteler ile bu uyum süreci eğlenceli hale getirilmesine dikkat çeken Cansel Karaaslan, “Erasmus Programının en önemli özelliklerinden biri de iyi bir eğitim programı olduğu kadar, yabancı kültürlerin birbirini tanımasını da sağlayan sosyal bir program oluşu. Erasmus Programı sadece Avrupa kapsamında olsa da, benzer diğer programlarla dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere bir araya gelme imkânı sunduğu için de burada farklı kültürlerin kaynaşması sağlanmakta. Biz de Almanya’da bulunduğumuz süre içersinde dünyanın çeşitli ülkelerinden insanlarla tanışma ve çeşitli dostluklar kurma fırsatını elde ettik ve ülkemize döndükten sonra dahi dostluklarımızı sürdüreceğiz. Bütün bu aktivitelerin yanı sıra aldığımız dersler mesleki gelişimimiz açısından ufkumuzu genişlettiği gibi kendi üniversitemizde de aldığımız bu derslerin denklik sistemiyle tanınmasıyla dönem kaybımızın olması önlenmiştir” diye konuştu.
İyi bilgi ve tecrübelerle dönecekler
Kübra Kıdış ise “Bu tip uluslararası organizasyonlarla biz öğrencilerin dış dünyayla bağlantısı artırılmakta ve pek çoğumuza kendi imkânlarımızla elde edemeyeceğimiz eğitimsel ve kültürel bir tecrübe yaşama olanağı sunulmaktadır.” diyerek Almanya’dan iyi bilgiler ve tecrübeler edinerek döneceklerini söyledi. İsa DEVEÇEKEN/ GİESSEN