Site icon DieHaber.Com

Würzburg, Uluslararası III. Türk-Alman Sempozyumu 100 yıl  öncesine mercek tuttu

Türk-Alman Sempozyumu

Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Avusturya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden katılan akademisyenler iki gün boyunca ikili ilişkileri konu alan bilimsel çalışmalarını sözlü, görsel ve belgesel kaynaklara dayanarak sunumlarını yaptılar.

Würzburg Üniversitesi’nin 600 yıllık tarihi binasında gerçekleşen oturumlarda 85 bilim adamı bizzat katılarak 16 bilim insanı ise bildirilerini ulaştırarak sempozyuma katkı sağladılar.

TAKDİR EDİLDİ

Paris’te düzenlen Birinci Dünya Savaşı anma törenlerinden iki gün önce Türk ve Alman bilim insanlarının ikili ilişkileri çeşitli yönleri ile ele alan sempozyuma start vermesi Alman bilim dünyası tarafından da takdir edildi.

Birinci Dünya Savaşı’ndan Türkler ve Almanlar yenik ayrıldıldılar. Osmanlı’ya Mondros’ta ve Almanya’ya Versay’da dayatılan antlaşmalar ile sadece silahları elinden alınmadı, anavatanları da işgale uğradı. Her iki milletten çok sayıda akademisyen Almanya’nın Julius-Maxmilians Üniversitesi’nde biraraya gelerek Türk-Alman ilişkilerini iki gün boyunca enine boyuna tartıştılar. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Julius-Maxmilians Üniversitesi ve IKG Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası 3. Türk-Alman sempozyumuna 100’den fazla bilim insanı katıldı.

Üniversite ana binasında özel bir tören ile başlayan sempozyumun moderatorluğunu yapan Hümeyra Uzunkaya’nın zarif hoşgeldiniz cümleleri ile başlayan sempozyumda ilk konuşmayı ev sahibi olarak yapan Würzburg Julius-Maxmilians Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Kabak yaptı. Türk asıllı Alman akademiyen Prof. Dr. Kabak konuşmasında, “Üniversitelerimiz arasındaki işbirliğinin bilimsel alanda artması çok önemlidir. Özellikle Türkiye’nin iki köklü üniversitesininin uluslararası önem arzeden bir proroğramı burada gerçekleştirmesini çok önemli buluyorum. Gelecekte de Selçuk ve Akdeniz Üniversiteleri ile ortak proğramlar hayata geçirmekten büyük mutluluk duyacagız. Sempozyumun gerçekleşmesinde önemli rol oynayan Prof. Dr. Eckard Pache ile Dr. Latif Çelik’e teşekkür ediyorum“ dedi.

Sempozyum eş başkanı Prof. Dr. Eckard Pache ise kürsüye gelerek, “Bu program ile Türk ve Alman Üniversitelerinin artan işbirliğinin her iki tarafa da ne kadar faydalı olduğunu farkediyoruz. Türk akademisyenlerin ilgisinden çok memnunuz. Arkadaşım Dr. Çelik ile birlikte Türkiye ve Almanya’da yaptığımız toplantılarda önemli detayları görüşerek programın en iyi şekilde gerçekleşmesini sağladık. Katılımcı misafirlerimize teşekkür ediyorum“ dedi.

LATİF ÇELİK KONUŞTU

IKG Enstitüsü başkanı Dr. Latif Çelik ise yaptığı konuşmada, “Türk-Alman İlişkilerinde geriye dönüp baktığımızda 50 yıl önce Almanya’ya gelen Türk işçilerini karşılayan Würzburglular şimdi üniversitelerinde Türk Akademisyenleri ağırlıyorlar. Bu mutluluğu tarif etmek mümkün değil. Bilim insanlığın ortak malıdır, fikirleri paylaşmak ise en güzelidir. Türk-Alman ilişkileri alanında çalışmalarını sunmak isteyen arkadaşlara alan açtığımız için oldukça mutluyum. Alman ve Türk bilim dünyasını ortak akademik platforma çekmeyi çok önemli buluyoruz. Selçuk, Akdeniz ve Julius-Maxi millians Üniversitesi ile katılımcı akademiysenlere teşekkür ediyorum“ şeklinde konuştu.

SEMPOZYUM İÇİN ÖNEMLİ ROL OYNADI

Uluslararası III. Türk-Alman Sempozyumu’nun hayata geçirilmesinde önemli rol oynayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Almanya’ya geçmişte işçi olarak giden bir ailenin çocuğuyum. Almanya’ya karşı sevgi ve ilgim zaten özel olarak var. Yıllarca Türk milli takımının olmadığı uluslarası müsabakalarda bizler hep  Almanları destekledik. Rektörü bulunduğum Selçuk Üniversitesi’nin geçmişine büyük saygı duyduğum Julius-Maxmimilians Ünivesitesi ile uluslararası alanda proğram gerçekleştirmesinin sevinçle dile getirmek istiyorum. Onbinlerce öğrencisi ve geniş akademisyen kesimi ile Türkiye üniversiteleri arasında saygın bir yere oturan Selçuk Üniversitesi’nin gelecekte Türk-Alman ilişkilerine daha fazla katkı sağlayacak projelere imza atmak istediğini belirtir, Sayın Prof. Dr. Pache ile Dr. Latif Çelik’i en samimi şekilde kutlamak istiyorum“ dedi.

BİLİMSEL ETKİNLİĞE DESTEK VERDİ

Uluslararası III. Türk-Alman Sempozyumu’na verdiği destek ile çok sayıda akademisyenin sempozyuma katılmasını sağlayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal kürsüye gelerek, “Türk-Alman ilişkilerinin önemli bir dönemini işaret ederek, bu bilimsel etkinliğe en başından beri önemli destek  verdik dedi. Ünalşöyle devam etti. „  Sayın Prof. Dr. Pache ve Dr. Çelik’i üniversitemizde misafir ederek sempozyumun teknik boyutlarını uzun uzun görüştük. Bu bilimsel etkinliğin, Türk ve Alman milletlerinin geçmişteki birlikteliğine dikkat çektiğini akademisyen camiaya duyurarak katkı sağlamalarına destek verdik. Türk-Alman ilişkilerine özellikle bilimsel alanda da çok iyi yerlerde olması için üniversitemiz özel bir gayret göstermektedir. Genç akademisyenler ve öğrencilerimizin iki ülke arasında sağlayacağı diyaloğa Akdeniz Üniversitesi olarak destek veriyor ve sempozyumun dördüncü ayağının bizim üniversitemizde yapılmasını teklif ediyorum dedi „

ÜÇÜNCÜ DEFA TOPLANIYORUZ

Regierung Unterfranken adına kürsüye gelen Johen Lange ise, “Türk-Alman ilişkilerine akademik  açıdan bakan bilim insanlarının üçüncü defa şehrimizde toplanmış olmasından mutluluk duyuyorum. Üç defa üst üste sempozyumu gerçekleştiren Dr. Çelik’i huzurunuzda tebrik ediyorum. Bana göre artık sempozyumdan öte gelenekselleşmiş uluslararası önemli bir bilimsel etkinlik ile karsı karşıyayız. İleride yapılacak sempozyumların da ikili ilişkilere olumlu katkı yapacağına inanıyor ve katkı sunan bilim insanlarını tebrik ediyorum. Üniversitemizin de bilim insanlarına verdigi imkanlari için oldukça önemli bir çalışma olarak değerlendiriyorum“ şeklinde konuştu.

SELÇUK EKE: TÜRK- ALMAN İLİŞKİLERİNİN TRİHİ KÖKENİ VARDIR

Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkansolosluğu Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke, ise yaptığı kısa konusmada “Türk-Alman İlişkileri’nin derin bir tarihi kökeni vardır. Türk ve Alman bilim insanlarının Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100. Yılında biraraya gelmeleri geçmişteki devasa ilişkileri bu günkü nesillere kaynaklandırarak sunmaktır. Başta Dr. Çelik ve Prof. Pache olmak üzere Türk ve Alman Üniversitelerinin yöneticilerini, akademisyenlerini ve çalışanlarını içtenlikle kutluyorum.“ şeklinde görüş açıkladı.

Sempozyum iki gün boyunca 111 bilim adamı  ve 88 bilim insanı tarafından sunulan bildiriler Türk-Alman bilim tarihinin en büyük akademisyen buluşması olarak tarihe geçmiş oldu. Taner TÜZÜN / WÜRZBURG

Exit mobile version