Site icon DieHaber.Com

VW spotunda gizli ırkçılık

VW spotunda gizli ırkçılık

DÜNYANIN en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen’in (VW) başı bir reklam spotu nedeniyle dertte. En çok satılan VW modeli olan Golf marka otomobilin yeni serisinin tanıtıldığı reklam spotunda zencilere dönük gizli mesajların yer aldığı ortaya çıktı. Volkswagen ilk etapta sosyal medyadaki mesajları dikkate almayarak reklamı savunsa da, çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine geri adım atarak özür dilemek zorunda kaldı.

GİZLİ MESAJLAR

YENİ model VW Golf’ün tanıtımında büyük bir beyaz el, siyahi bir erkeğe eliyle vurarak girişinde “sömürgeci” anlamına gelen “Petit Colon” yazılı bir binanın içine atıyor. Ardından ekrana “Der Neue Golf-Yeni Golf” yazısında kullanılan harfler üst üste ekrana geliyor. Gösterilen ilk harfler NEGER (zenci) kelimesini oluşturuyor.

BİLİNÇLİ IRKÇILIK

HER ne kadar olayın “tesadüf” olduğu iddia edilse de, bir reklam spotunda böyle açık ırkçılık mesajları verilmesi bunun reklamı hazırlayan şirket tarafından bilinçli olarak yapıldığı ihtimalini güçlendirdi. Reklam filminde ekrana gelen siyahi erkeğin “Petit Colon” yazılı bir binaya itilmesi bunun en net göstergesi. Bu binanın tesadüfen seçilmediğinden hareket ediliyor. Bir de “Neger” kelimesini oluşturan harflerin arka arkaya gösterilmesi, bilinçli bir ırkçılığı ortaya koyuyor.

YAPTIRIMI OLACAK

GÖSTERİLEN videoyu önce savunmaya çalışan VW, tepkilerin çok büyümesi üzerine geri adım atarak, “Video hataydı” açıklamasıyla birlikte özür diledi. Bir sözcü, “Olayın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkartmak için elimizden geleni yapacağız. Ve bunun mutlaka yaptırımları olacak” dedi. Nazi döneminde Hitler rejimiyle çok yakından ilişkilendirilen VW, geçmişiyle de sürekli olarak ırkçılık suçlamasına maruz kalıyor.

Exit mobile version