Site icon DieHaber.Com

VAR OLABİLMEK!

Hüseyin Ocar

Özel yaşamımızda, mesleki ilişkilerimizde, politik çalışmalarımızda önemli gelişmeler yaşadık.

Almany’da  politik alandaki gelişmeler 2020’de de biz göçmenleri çok yakından  etkiledi. Özellikle aşırı sağ parti ve örgütlerinin etkisinin tehlikeli boyutlara ulaşmış olması, toplumun her kesiminden ırkçı politikalara verilen maslak escort destek önemli bir sorun olarak karşımıza çıktı.

Buna karşı verilen mücadelede göçmenleri temsil eden dernek ya da çatı örgütlerinin etkili/etkisiz mücadelesi de herkesin bilgisi dahilinde.

Almanya’da ki genel gelişmelerin yanı sıra, elbette yerel düzeydeki gelişmelerde bizleri çok yakından ilgilendiren alanlar oldu.

Daha önceki yazılarımda, karşılaştığımız genel sorunlara değinirken, yerel düzeyde yaşananları da gündeme taşımaya çalıştım.

Almanya’nın değişik bölgelerinde yıllardır varolan bir çok sivil toplum örgütünün değişik nedenlerden dolayı kapanmak zorunda kaldıklarını bildiğimden, Koblenz ve çevresindeki derneklerimizin bir şekilde çalışmalarına devam edebilmelerini olumlu olarak değerlendirmek mümkün elbette.

Aynı zamanda başka bölgelerde yaşanan bu olumsuz, belki de kaçınılmaz gelişmenin yansımlarını belli ölçülerde çevremizdeki derneklerde de görmekteyiz.

Ekolojik dengeler, iklim değişikliği, aşırı sağ ile mücadele, Almanya’da herkesin gündemine girmiş durumda. Tüm sivil toplum kuruluşlarının genel ve yerel düzeyde yaptıkları çalışmalarda bunun yansımalarını görmekteyiz.

Bu olumlu gelişmeleri göçmen dernekleri için söyleyebilmek oldukça zor maalesef.

Gelecek de var olabilmek, yapılan çalışmaları, konuları, izlenen yöntemleri ciddi anlamda değerlendirme ve buna uygun bir strateji geliştirebilme becerisi ile mümkün olabilir belki.

2020’de , Cuma yürüyüşleri ile iklim değişikliğini-ekolojik dengeleri gündeme oturtan öğrenciler umudu geleceğe taşıyan anlamlı bir örnektir.

Sağlıklı ve her anlamda bereketli bir yıl olması dileğiyle.

Exit mobile version