Site icon DieHaber.Com

Türkiye’de Emeklilik ve Almanya’da Sağlık Sistemi

Almanya’nın Wetzlar kentinde düzenlenen Türkiye’de Emeklilik ve Almanya’da Sağlık Sistemi” konularına yönelik bilgilendirme toplantısında konuşan AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, “Türkler çok mecbur kalmadıkça doktora gitmiyor. Türkçe broşürler hazırladık, çok faydası oldu. Örneğin şeker hastalığında teşhisin erken konulmasıyla birçok vatandaşımız tedavisini yaptırıp hastalıktan kurtuldu” dedi.

Otomobilleriyle gidecekler

Türk vatandaşlarından hastalık ilerlemeden doktora erken gitmelerini tavsiye eden Şuözer, Türkiye’ye tatile giden bir kişinin hastalanması durumunda izleyeceği yol nedir? Türkiye’de doktorlardan aldığı rapor hangi koşullarda Almanya’da geçerli olur? gibi sorulara yanıt verdi. Türkiye’ye otomobilleriyle gidecekler içinde bilgiler veren Şuözer, “Sıla yolu güzergahında bulunan bütün ülkeler ile ya Avrupa birliği veyahut ikili anlaşma üzerinden sağlık yardımı alabilme imkanınız vardır.” dedi. Avrupa Sağlık Sigorta Kartı’nın 27 Avrupa Birliği ülkesinde ve Avrupa Birliği’ne üye olmayan fakat Avrupa Sağlık Sigorta Kartı’nı kabul eden Norveç, Lichtenstein, İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ`da geçerli olduğunu vurgulayan Şuözer, Türkiye için T/11 olarak adlandırılan hastalık sigorta kurumundan alınacak sağlık yardım belgesini alınmasını istedi.
Almanya’da yasal sağlık sigortası bulunanların, Türkiye’de de SGK ile anlaşması olan hastanelerden yararlanabileceklerini kaydederek, Sağlık yardım belgesinin Türkiye’deki en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na ( SGK) götürüp tasdikledilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Şuözer, ” Burada verilecek olan Yurtdışı Provizyon Aktivasyon ve Sağlık Sistemi (YUPASS) numarasıyla Hizmet alım işlevi nüfus cüzdanı veya pasaportun yanında taşınmasıyla verilir” dedİ. Toplantıda hazır bulunan T.C Frankfurt Başkonsolosluğu Çalışma ve Güvenlik Ataşeliği’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Kılınç Türkiye’de emeklilik konusunda açıklamalarda bulundu. Wetzlar Ditib Camii Salonu’ndaki etlinliğe katılan vatandaşlar çok yararlı buldukları toplantı da uzmanlara çeşitli sorularda yönelterek bilgi aldılar. İsa DEVEÇEKEN/ WETZLAR

Exit mobile version