Site icon DieHaber.Com

Türkçe’nin önemine dikkat çekildi

eğitim

HESSEN Eyaleti’ndeki Ehringshausen kasabasında yıllardan beri Türkçe anadili dersi öğretmenliği yapan Mehmet Şaşmaz, çok dilliliğin önemi ve Türkçe’nin okullardaki durumu ile ilgili okul salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda aralarında Cemevi Derneği, DİTİB camileri ve spor dernekleri gibi çok sayıda Türk sivil toplum örgütü başkanları, yöneticileri ve din görevlilerinin de ilgi gösterip hazır bulundu. Türkçe öğretmeni Mehmet Şaşmaz, “Türkçeyi çocuklarına öğretmek her anne babanın görevidir” diyerek, öğrenci ebeveynlerinin Türkçe anadil derslerine karşı olan duyarsızlıklarından yakındı.

YAKINDA EMEKLİ OLACAK

KISA bir süre sonra emekliye ayrılacağını vurgulayan Şaşmaz, iyi bir dil eğitimi için Türk öğrencilere öncelikle iyi bir anadili eğitimi verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şaşmaz, “Eğer çocuklarınız, sizler ilgi göstermezseniz, okulda gelecekte Türkçe anadili dersleri verilmeyecek, gelecek kuşak çocuklarımız anadilimiz Türkçe’den mahrum kalacaklar. İlgi gösterirseniz okula yeni bir öğretmen ataması gerçekleşecek. Türkçe konuşmak, Türkçe iyi bilmek değildir. Bazı Türk aileler çocuklarının Almancası bozulur diye Türkçe derslerine göndermemekle büyük bir hata içersindedir. Haftada 2 ders saati çocuğunu anadili derslerine mutlaka yönlendirmeliler. Zaten her yerde her derste Almanca gören, konuşan öğrenciler haftada okulda 4 saat Almanca dersi de görüyorlar” dedi.

TÜRKÇE DEVAM ETMELİ

TÜRKÇE’NİN önümüzdeki kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çeken öğretmen Şaşmaz, bunun gerçekleştirilmediği takdirde, öz benliğimizin olmayacağını savundu. Şaşmaz konuşmasını, “Çünkü Türkçe dersinde çocuklar Türk dilini ve kültürünü tanımaktadır. Çocuklar yaşadıkları ülkeye uyum sağlayarak toplum içinde etkin olarak hayatlarını devam ettirmektedir. Bir çocuğun okul başarısının en önemli etkenlerinden biri de dil becerisidir. Burada 9 derneğin bir araya gelip hepimizin ortak sorunu olan Türkçe’nin geleceğini konuşup birlikte hareket etme kararı çıktı” diyerek tamamladı.

“BENİM DE ÖĞRETMENİMDİ”

TOPLANTIDA hazır bulunan Prof. Dr. Ali Erdoğan, dünyanın gündeminde olan koronavirüs ve tehlikesi üzerine bilgiler vererek, korunmak için elleri sürekli temiz tutup sabunla yıkanmasını istedi. İlkokulda öğretmen Mehmet Şaşmaz’ın kendisinin de öğretmeni olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Erdoğan, ilgi olmadığında çocuklarının Türkçe dersi alamayacağı kaygısı içinde. Okul çağında olan kendi çocuğu gibi çocukların diğer dilleri öğrenmesi ve ülkeye uyum sağlaması için önce ana dilini bilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, Türkçe’nin önümüzdeki kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti ve bu gerçekleştirilmediği takdirde, öz benliğimizin olmayacağını savundu.

“DIŞLANMIŞ HİSSETTİM”

DİTİB Wetzlar Camii Dernek Başkanı Cihat Kılıç ise, “Ben öğrencilerin Türkçe dersleri alamayacak kararına çok üzüldüm. Bu kararı duyduktan sonra kendimi dışlanmış hissettim” dedi. Türkçe önümüzdeki kuşaklara aktarılmalı Türkçenin önümüzdeki kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çeken DİTİB Herborn Camii Başkanı Sacit Küçük, bunun gerçekleştirilmediği takdirde, öz benliğimizin olmayacağını savundu. Başkan Küçük, yılmadan çalışılması gerektiğini belirterek, “Hiçbir şeyin olmadığı yerde, bir önemlidir, birin olduğu yerde de iki önemlidir. Zaten ailelerimiz, çocukları ile sınırlı kelimelerle konuşuyor. Alman toplumunda, kabul görmemizin şartı dil bilmemizdir, bir kişi dahi kurtarsak, bu bizim için kardır” diye konuştu.

TÜRKÇE ÇOK ÖNEMLİ

ALMANYA’YA 11 yaşında geldiğini belirten Herborn Türk Alman Dostluk Derneği Başkanı Ali Akkuş, “Çocuklarımızın Almanca’dan önce Türkçe öğrenip Türkçe konuşmalarından yanayım. Özellikle her Türk çocuğu İstiklal Marşı’nı bilmeli. Biz çocuklarımızın başta milli bayramlarımızı kutlamak olmak üzere milli konuları teşkilatımızda dini konuları ise DİTİB camilerinde öğrenmeleri tarafıyız” dedi. Wetzlar Alevi Kültür Merkezi’nden Mehmet Hanifi Aslan, kendisinin de Türkiye’de dünyaya geldiğini ve burada Türkçe derslerine katıldığını anlattı. Aslan da okullarda Türkçe ve tarih derslerinin verilmesi gerektiğini savundu. DİTİB Ehringshausen, DİTİB Wetzlar, DİTİB Herborn, DİTİB Giessen, Cemevi Wetzlar, Milli Görüş Wetzlar, İslam Kültür Merkezi Wetzlar, Bizim Ocak Wetzlar, Türk Alman Dostluk Derneği Herborn başkan ve din görevlilerinin hazır bulunduğu toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından öğretmen ve velilerin hazırladıkları yiyecek ve içecek takdimi ile sona erdi. İsa DEVEÇEKEN / EHRİNGSHAUSEN

 

Exit mobile version