Site icon DieHaber.Com

Sosyal medya fenomenlerine reklam sınırlaması

facebook

Reklam Kurulu bir kılavuz yayınlayarak 04.05.2021 tarihinde reklam ve tanıtım faaliyetleri için bazı düzenlemeleri uygulamaya soktu. Konu hakkında görüşünü aldığımız Av. Oğuz Kara şu açıklamaları yaptı:

“4 Mayıs 2021’de yayımlanan Kılavuz ile özellikle sosyal medya platformları olan Instagram, Facebook, Youtube, Twitter gibi mecralarda hatırı sayılır kitlelere sahip olan ve çoğunlukla fenomen veya influencer diye tabir edilen ve sosyal medya platformlarında ürün tanıtımını meslek edinen kişilerin bu amaçla yaptıkları reklam faaliyetlerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Av. Oğuz Kara

Özellikle tüketici konumundaki insanların yanıltıcı bilgilere maruz bırakılmaması, sırf para kazanmak gayesiyle tüketicilerin ürünler hakkında aldatılmaması, benimsenen amaçlar arasındadır. Fakat önemle açıklamak isterim ki ilgili yükümlülüklere uyma noktasında tek sorumlu kişi ilgili ürünün tanıtımını yapanlar değildir. İlgili ürünün sahibi olan gerçek veya tüzel kişi, yani bu Kılavuz’un deyişiyle reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlara sorumluluk yüklenmiştir. Hatta söz konusu kişilerin sorumluluklarının ilgili ürünün tanıtımını yapan kişilerden daha ağır olduğunu söyleyebilirim. Nitekim Kılavuz reklam verenlere, reklam yüzlerini Kılavuz hükümleri konusunda bilgilendirmeyi, teşvik etmeyi ve gerektiğinde uyarmayı zorunlu kılmıştır. Öyle ki hemen hemen tüm sosyal medya fenomenleri tarafından sağlıklı olup olmadığı, tüketiciler açısından risk taşıyıp taşımadığı, alerjik hastalıklara yol açıp açmadığı araştırılmaksızın kozmetik ve dermatolojik ürünlerin tanıtımı yapılmaktaydı. Bu Kılavuz ile birlikte artık benzeri ürünlerin tanıtımını yapmak yasaklanmıştır.

Diğer önemli konu ise reklam ve sponsor içerikler konusunda tüketiciye bilgi verme yükümlülüğünün getirilmiş olmasıdır. Sosyal medyada yapılan reklamlarda, ürün tanıtımının yapıldığı esnada – ki bu fotoğraf, video, hikaye, sesli mesaj olması fark etmeksizin ilgili paylaşımlarda şu etiketlerden en az birine yer verilmek zorundadır: “ #Reklam #Reklam/Tanıtım, #Sponsor, #İşbirliği, #Ortaklık, @[Reklam veren] ile işbirliği, @[Reklam veren] tarafından sağlandı, @[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.”

Reklam Kurulu’nun çıkardığı Kılavuz, yaptırımlar konusunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a atıf yapmakla birlikte oldukça yüklü para cezalarının gündeme gelmesi beklenmektedir.

Exit mobile version