Site icon DieHaber.Com

Almanya’daki hukuk ve haklarımız

Giessen- Marburg Hukuk Fakültesi mezunu olan ve iş hukuku dalında uzmanlaşan Avukat Demirel-Koçar, Giessen Türk Sanat Müziği ve Kültür Cemiyeti’nin Giessen Nordweststadt Kültür Merkezi’nde organize ettiği ve yoğun ilgi gören hukuk seminerinde Almanya’da Adliye ve Danışmanlık yardımı, iş hukuku, sosyal haklar ve aile birleşimi gibi oturma izni konularına değindi.
Almanya’da çok sayıda Türk ve Türk kökenli işçi bulunduğunu, fakat çok sayıda vatandaşımızın iş hukuku konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için mağduriyetler yaşadığının altını çizen Avukat Demirel-Koçar, ”İş hukukuna göre işten çıkarılma sonrası 21 gün içinde itiraz ve mahkemeye müracaat hakkı var. Avukatınız yoksa en azından bu süre içinde, işverene  sadece “Çıkışa itiraz ediyorum” yazılı imzalı bir mektup gönderin. Süreyi geçirmeyin. Avukatı sonrada tutabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Çıkış koruma yasası

İşten çıkarılma durumlarında devreye giren Çıkış Koruma Yasası (Kündigungschutz Gesetz), açıklama yapan Avukat Selda Demirel-Koçar, ”Özellikle 10 işçinin altında olan işyerlerinde çalışanların çok dikkatli olması gerekmektedir. Zira bu işyerlerinde toplu iş sözleşmesi kuralları yoktur. Haftanın iki günü Almanya İş Dairesi’nde görev yaptığını vurgulayan Avukat Demirel-Koçar, işsizlik parası ve sosyal yardım alma konularında açıklamalarda bulunarak” İşsizlik ve sosyal yardım alanlar, eğer Türkiye’den emekli maaşı ve başka geliri olması durumunda bunları bildirmeleri gerekiyor. Bu bilgiler ülkeler arası anlaşmalar gereği ortaya çıkıyor. Bildirilmemesi durumunda cezai işlemler uygulanabilir” diyerek bu konuda dikkatli olup doğru bilgiler verilmesini söyledi.

Teşekkür ve üyelik

Giessen ve çevresindeki Türk toplumuna sosyal ve hukuksal bilgi ve imkanlar sunmaya  devam  edeceklerin vurgulayan Giessen Türk Sanat Müziği ve Kültür Cemiyeti Başkanı Ahmet Okan, etkinlik sonunda cemiyete üye olan Avukat Selda Demirel- Koçar ile Gießen Üniversitesi Profesörü Dr. Ünal Abalı’ya teşekkür etti. İsa DEVEÇEKEN/ GİESSEN

Exit mobile version