Site icon DieHaber.Com

Top atışı ile iftar açtılar

ALMANYA’da Giessen kenti yakınlarındaki Laubach’ta DİTİB’e bağlı Yunus Emre Camii’nin düzenlediği iftar yemeğinde geleneksel olarak iftar topu da atıldı. Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı’nın Frankfurt Din Ataşesi Ramazan Dağlı, Laubach-Grünberg Ditib Yunus Emre Camii Dernek Başkanı Yakub Boran, dernek yönetim kurulu üyesi Hakan Üstün ve din görevlisi Bilal Arslan ile birlikte düğmeye basarak ateşledikleri topu aralarında çok sayıda Alman’ın da bulunduğu yüzlerce kişi izledi.

14. kez top atışı yaptılar

Kasabanın yakınındaki Wetterfeld köyü futbol sahasında yapılan top atışı sonrası Bürgerhaus Salonu’nu dolduran 400’e yakın davetli iftar yemeği yedi. Yunus Emre Cami derneği Başkanı Yakup Boran, “On dört yıl önce kasabamızdaki işadamı Hakan Üstün’ün girişimleriyle Almanya’da bir ilki gerçekleştirip iftar topu atışı yapmıştık. Top atışıyla iftar her yıl yapılarak artık kasabada ve cami derneğimizde gelenek haline geldi” dedi. Her yıl katıldığı topla iftar açma törenine geçen yıl ilk defa temsilci gönderen Laubach’ın Belediye Başkanı Peter Klug’un bu yılda katılmaması cami cemaatini ise hem şaşırttı hem de çok üzdü.

Top atışıyla iftar açma bir Türk geleneği

Almanya’da ilk kez top atışıyla iftar etkinliğine katıldığını vurgulayan Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, “Kasabaya bir Türk geleneği olan top atışıyla yeni bir kültür katan böyle güzel etkinliklere destek verilmeli, gelecekte de konsolosluk olarak vereceğiz. Top atışıyla iftar açmak bizleri duygulandırıyor” diyerek top atışlı iftara vesile olanlara ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Sabır ve selamet

İftar programlarının sabrın, selametin, Allah’ın nimetlerine şükretmenin sevincinin yeri olduğunu söyleyen Frankfurt Din Ataşesi Ramazan Dağlı, “Burada top atışlı bir oruç açma geleneğin devam ettirilmesi, yüzlerce kişinin birlikte iftar sofrasına oturması, İslam dininin sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma özelliğinin en güzel örneğini gösteriyor” dedi.

Kasabadaki uyumlu yaşam

Kasabadaki daha önce 13 kez Türk dostu Dieter Habermehl adındaki bir Alman tarafından dökülen ve atışı yapılan iftar topu, Habermehl’in rahatsızlığı nedeniyle bu yıl Frank Gwiesta adlı Alman tarafından ramazan başladığından beri her akşam patlatılıyor. Yunus Emre Camii tarafından organize edilen “top atışı”, belediyenin özel izniyle ve destekleriyle gerçekleştiriliyor. Müslümanlar’ın ramazanı doya doya yaşamaları için çalışan başta Laubach Belediyesi olmak üzere kasaba halkının bu özverili davranışı, kasabadaki Türkler ve Müslümanlar tarafından takdirle karşılanırken, verilen iftar davetine ise çok sayıda Alman katılarak uyumun en güzel örneğini gösterdiler.

Dostluk tazelendi

Türk kadınlarının evlerinde pişirdikleri yemekler ve tatlılar yenildi, dualar edildi, çaylar içildi, dostluklar tazelendi. İftar programını her gün Yunus Emre Camii Kadınlar Kolu ile organize eden cami yönetimi, toplu iftar programını özellikle çocuklar için düzenlediklerini belirttiler. İsa DEVEÇEKEN/ LAUBACH
Exit mobile version