Site icon DieHaber.Com

TİAD’ın 6.Türk-Alman Ekonomi konferansı büyük ilgi gördü

TİAD’ın 6.Türk-Alman Ekonomi konferansı büyük ilgi gördü

Eski Başkanlar Emre Hızlı ve Ersin Uğurlu organizesinde Avrupa Metropol Bölgesi Nürnberg Türk-Alman İşadamları Derneği (TİAD), T.C. Başkonsolosluğu, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi Başkanlığı, Federal Çalışma Dairesi Bavyera Direktörlüğü, Nürnberg Metropol Bölgesi Ekonomi ve Altyapı Forumu, Nürnberg ve Orta Frankonya Sanayi ve Ticaret Odası, Bayreuth ve Yukarı Frankonya Sanayi ve Ticaret Odası, Orta Frankonya Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Orta Frankonya Belediye Bankaları Birliği ile Nürnberg Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim işbirliği  ile gerçekleştirilen kongreye T.C. Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, Mittelfranken Meclis Başkanı Dr. Thomas Bauer, Metrepolregion Nürnberg Ekonomi Başkanı Prof. Dr. Klaus Wübbenhorst, Nürnberg Ekonomoni Referendi Dr. Michael Fraas, Dr. IHK Bölge Başkanı Dirk von Vopelius, Almanya İş ve İşçi Bulma Kurumu Bavyera Başkan Yardımcısı Klaus Beier, Prof. Dr. Yusuf Ziya Aksu, çeşitli STK’ların temsilcileri, doktor, avukat ve işverenlerden oluşan yaklaşık 120 seçkin davetli  katıldı.

HIZLI: TİAD AÇIK SÖZLÜLÜĞÜ SEVEN DERNEK

Açılış konuşmasında TIAD’ın açık sözlülüğü seven, dostluk ve barışa katkı sağlamaya çalışan bir dernek olduğunun altını çizen organizatör ve eski başkanlardan Emre Hızlı, 2016-2017 yılları arasında Türk ve Alman Ekonomi Günleri’nin neden yaplmadığı ile ilgili olarakta, “Türkiye’de 2016 yılında gerçekleştirmeye çalışılan darbe girişimi sonrası ortaya çıkan kriz ve sorunlar anlam veremediğimiz bir şekilde TİAD’ı da etkiledi. Başkalarının aksine iki ülke arasında cereyan eden politik krizi daha da ateşleme yerine sakinleşmesini, gerekirse krizin giderilmesi için mevcut ikili ilişkileri canlı tutmayı uygun gördük. TIAD’ı diğerlerinden farklı kılan budur. Kriz yaratmak yerine krizin giderilmesi için çaba sarf etmek. Katılımınızla bizim görüşümüzü de desteklemiş oluyorsunuz” dedi.

Katılımcılara teşekkür eden TİAD Başkan Yardımcısı Dr. Neslişah Terzioğlu, „Eğer TİAD üyemiz ve eski başkanlarımızdan Emre Hızlı 2011 yılında Ekonomi günlerini hayata geçirmemiş olsaydı bugün biz bu programı belki de yapmamış olacaktık, onun için kendisine teşekkür ediyoruz“ dedi. Terziolu ayrıca programın organizesinde büyük emeği bulunan eski başkanlardan Ersin Uğurlu’ya da teşekkür etti.

KÜL: TİAD’IN PRORAMLARINI ANLAMLI BULUYORUM

Konuşmasına TİAD’ın 25’ci yılını kutlayarak başlayan  T. C. Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, TİAD’ın önümüzdeki yıl içinde düzenlemeyi planladığı “lojistik ve ulaştırma” konulu toplantı ise bu faaliyetler silsilesinin 2019 yılına sarkan halkası niteliğindedir. Hayata geçirilen “Bakü-Tiflis Kars Demiryolu”, “Marmaray”, “Avrasya Tüneli”, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü”, “Osmangazi Köprüsü” ve “Üçüncü İstanbul Havalimanı” projeleri ile yakın bir gelecekte tamamlanması beklenen “İstanbul Üç Katlı Tüp Tünel Projesi”, “Çanakkale Köprüsü”, “Edirne-Kars Yüksek Hızlı Demiryolu”, “Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu”, ve “Kuzey Marmara Otoyolu” gibi büyük çaplı altyapı projelerinin de yardımıyla Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım güzergâhlarındaki merkezi konumunu daha da pekiştirmekte olan ülkemizin lojistik   haline dönüştüğü bir dönemde “lojistik ve ulaştırma” konulu bir etkinlik tertiplenmesini ayrıca anlamlı buluyorum. Etkinliğin, Metropol Bölge ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin ulaştırma ve lojistik veçhelerine de katkı sağlayacağından şüphe duymuyorum“ dedi.

WÜBBENHORST: BÖLGEDE 80 BİN TÜRK YAŞAMAKTA

Bir insan 25 yaşında olsa onun için daha gençsin diye hitap edildiğini fakat eğer bir dernek 25 senesini kutluyorsa, ona ‘25 yıl ayakta durmayı nasıl başardın’ diye sorulduğunu hatırlatan  Metrepolregion Nürnberg Ekonomi Başkanı Prof. Dr. Klaus Wübbenhorst, “TIAD’da bunu siyasettten uzak yapmış olduğu başarılı hizmetlerine borçlu” dedi. Bölgede 80 bin Türk’ün yaşamakta olduğunu ve bölgede en fazla göçmen nüfüsa sahip toplumum Türk toplumu  olduğunu ifade eden Wübbenhorst, bölge olarak yeni göçmenlere meslek sahibi olması konusunda kampanya yürüttüklerini Ansbach’daki hastanede doktor olarak çalışmakta olan Ceren Şen’in de bu kampanyanın bir örneği olduğunu bildirdi.

Arkadaşımız Taner Tüzün’e Türk Alman ilişkilerine katkısı nedeniyle  ödül verildi.

BAUER: TÜRKİYE TAKDİRİ HAK EDİYOR

TIAD’ın Dialog için büyük çaba sarf ettiğini, bunun sadece bla bla ile sözde kalmadığını ifade eden Mittelfranken Meclis Başkanı Dr. Thomas Bauer, „Burada bulunan hepimizinde tek bir dileği var, darbe girişmiyle hem ekonomi hem de siyasi olarak büyük darbe yiyen dostumuz Türkiye’nin tekrar eski günlerine geri dönmesi. Bir dost olarak Türkiye’ye ihtiyacimiz var. Orta Doğu‘da dökülen kanın ve yaşanmakta olan savaşın durdurulması için Türkiye‘ye ihtiyaç var“ dedi.

Savaştan kaçan milyonlarca Suriyeliye kucak açan ve önümüzdeki yıldan itibaren bir milyon Suriyeli çocuğa eğitim verecek olan  Türkiye’nin övgüyü hak ettiğini belirten Bauer, „Bir milyon çocuğa eğitim vermek büyük bir sorumluluk ve maddi külfet demektir. Almanya böyle bir işe girişse bunu nasıl başarırdı çok merak ediyorum“ dedi.

Moderatörlüğünü Nürnberger Nachrichten gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Joachim Hauck’un üstelendiği Konferansın ikinci bölümünde ise, Alman-Türk iş ilişkisi, İfadele, ortak analizler ve önerile, Avrupa Metropolitan Bölgesi Nürnberg ile ilgili olarak dersler, İkili Ekonomik İlişkiler Yönetimi Raporu, Lojistik – Avrupa Büyükşehir Bölgesi Nürnberg / Alman Ekonomisi için Fırsatlar, Türk doğumlu vatandaşların entegrasyonu ve aidiyet duygusu ve Eğitim / mesleki yeterlilik gibi konular tartışıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan konuşmacılardan  Almanya İş ve İşçi Bulma Kurumu Bavyera Başkan Yardımcısı Klaus Beier, ‘Eğer göçmen dostlarımız olmasa bölge ekonomisi düzgün olmaz dı” iddiasinda bulunurken,  geleceğe iyimser baktığını bildirdi. Almanya’da toplumun olumlu yönde değişime gittiğini, genç ve dinamik Türk kadınları ile iş piyasası konusunda da çok iyi deneyimler elde ettiklerini belirten Beier, bu yüzden de geleceğe iyimser baktığını bildirdi.

Bölgede iş yeri açan Türk girişimci sayısnın  Alman vatandaşı girişimcilere göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Nürnberg Ekonomoni Referendi Dr. Michael Fraas ise okulu yarıda bırakan genlere de tavsiyelerde bulunurak, her geçen gün zorlaşan iş piyasasında tutunmak için meslek öğrenmenin artık neredeyse şart olduğunu bildirdi.

Türkiye’de darbe girişiminden sonra cereyan eden ekonomik krize rağmen uluslararası ticaret yapmak isteyen Türk işverenlerin sayısın her geçen gün artmakta olduğunu ifade eden Yataş Europe GmbH Nürnberg Temsilcisi Murad Şahin,” Türkiye’deki Türk işverenlerin en fazla iş yapmak istediği  ülkelerin başında ise dost ülke Almanya gelmekte” dedi.

Hakan Gözen’de  İşe başlamadan önce çektiği dorluklara değinen METRO Nürnberg Süd Sorumlusu Hakan Gözen’de zamanla her işyerinde de büyük değişimler yaşandığını hatırlatarak artık işyerlerinde taahhüt, yetenek ve yeterliliğe değer verildiğini bildirdi.

Türkiye ile Almanya arasında bir dönem yaşanan ekonomik krize değinen IHK Bölge Başkanı Dirk von Vopelius,  “Turistik ve ekonomik bağlantılar olmasa Dünya’ya açılan köprüler de olmaz. Ülke ilişkileri yoktur fakat  insan ilişkileri vardır. Bunu unutmadan insanlara değer vermeliyiz” dedi.

Krize alışık olup daha zor dönemden geçen örneğin Bosch, Mercedes ve MAN gibi firmaların Türkiye’ye yatırıma devam etmekte olduklarını hatırlatan DTW Başkan Yardımcısı Suat Bakır’da “Türkiye’ye yatırım yapma konusunda o kadar da karamsar olmaya gerek yok” dedi.

Katılımcılara, Mevlana lokantasının leziz yiyecekleri ikram edildi. Konferansta, Taner Tüzün, Bülent Bayraktar, Celal Turan ve Joachim Hauck’a Türk-Alman ilişkilerine katkıları nedeniyle birer ödül verildi. Taner TÜZÜN/NÜRNBERG

Exit mobile version