Site icon DieHaber.Com

Tatil için çocuklarınızla fark yaratın

Fark Yaratan bir tatil ile bu sürecin kapılarını açabilirsiniz” diyen Profesyonel koç (PCC) ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, çocukların da bir birey olduğunun unutulmamasını hatırlatırken, tatil dönemi için önerilerde bulundu.

Tatili fark yaratmak için bir fırsata çevirmek mümkün

Yaz tatilini fark yaratmak için bir fırsata çevirmek mümkün diyen Neslihan Erdoğdu, “Fark yaratmak isteyen anne baba bu tatili hem planlar, hem planlamaz. Eğer çocuk 6, 7 yaşından büyükse planlamaz, çünkü çocukla birlikte işbirliği içinde yapılacakları belirler. Çocuk daha küçükse planlar, ancak burada bile çocuğun iradesi işin içinde olmalıdır. Tatil; hiç bir şey yapmadan yan gelip yatılan bir zaman dilimi olmadığı gibi, sürekli ders ödev kavramları ile boğuşulan bir zaman dilimi olmamalıdır. Tatil sözlüklerde çalışmaksızın geçirilen süre olarak tanımlanıyor. O zaman öğrenmek, denemek, keşfetmek, bulmak serbest” diyor.

Zaman kavramı küçük yaşlarda öğrenilmeli

Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, “Henüz okul çağında olmayan çocuklar, oyun çağındadır. Bu çocukların daha çok doğal oyunlarla zaman geçirmeleri için teknolojik aletlerle ilişkisini minimuma indirmesini sağlayacak düzenlemelerle bulunulması, hem aile bireylerinin birbirleri ile daha nitelikli zaman geçirmeleri hem de çocuğun kendisini keşfedeceği alanlar yaratılmalıdır. Çocukla bahçe işleri yapmak, mutfak işlerine ortak etmek, spor sayılabilecek faaliyetlerle tanıştırılarak, okuma saatleri düzenleyerek okuma ve zamanı kullanmayı öğreterek başlanabilir. Bu yaşlar her şeyin inşa edildiği yaşlar olduğundan okul öncesi çocuğu olan anne babaların bu konuya önem vermeleri gelecekte yaşayacakları çok büyük sorunları engelleyici nitelikte olacaktır. 4 yaşında bir çocuk elinde tabletle bütün gün oyun oynuyor, çizgi film izleyerek zamanını hep böyle geçiriyorken 9 yaşına geldiğinde birden bire ben kitap okumaya başlayayım en iyisi demeyecektir. Zaman kavramını küçükken öğretilmediğinde zamanda kaybolan ve kendisini kontrol edemeyen çocuklara dönüşeceklerdir” diyor.

Okul çağındaki çocuklar kendi seçimlerini yapsın ve söz sahibi olsun

Okul çağındaki çocuklarda ise ya aile kendisinin saptadığı eksikliklere göre tatilde açık kapatmak ya da sınav hazırlığı yapmak niyetiyle kendisi ödev gündemi  de yaratıyor ya da okulların verdiği ödevler yapılıyor. Ödev yapma ile ilgili dayatma, zorlama, gözdağı verme ya da aşağılama türünden tavırlar sanıldığının aksine iyi motivasyon araçları değildir diyen Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu, öncelikle bu konuda çocuğunuzla bir toplantı yapmayı ve bu toplantıyı son derece dengeli yürütmenizi öneriyor.
 

Exit mobile version