Site icon DieHaber.Com

Sağlık sigortası Türkiye’deki özel hastane masraflarını karşılamaz

Hessen Eyalet Sosyal Mahkemesi’nin L 8 KR 395/16 dosya numarası ile aldığı karara göre Türkiye’de özel bir klinikte yapılan tedavi masraflarının sadece bir kısmının ödenmesine hükmetti.

Serum tedavisi yapıldı

Mahkemeye konu olan davada Kassel’de yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunun Türkiye’de tatil sırasında mide bağırsak iltihabı yaşadığı ve otele nöbetçi doktor çağrıldığı belirtildi. Daha sonra küçük kızın otele 2,7 kilometre uzaklıktaki bir özel kliniğe getirilip serum tedavisi yapıldığı ve hasta kızın iki gün sonra taburcu edildiği kaydedildi.
Özel klinikteki tedavi masraflarının 2 bin 300 euro civarında tuttuğu küçük kızın annesinin masrafları tatil öncesi edindiği yurtdışı sağlık belgesine dayanarak hastalık kasasından talep ettiği aktarıldı.
Hastalık sigortası ise tedavi masraflarının sadece 370 Euro bölümünü ödediği çünkü Almanya ile Türkiye ile yapılan anlaşmaya dayanan hastalık kasasının Türkiye’de devlet hastanesindeki tedavi ücretinin baz olarak alındığı ifade edildi. Bunu ret eden anne konuyu mahkemeye taşımıştı.
Konuyu ele alan Hessen Eyalet Sosyal Mahkemesi, hastalık sigortasını haklı bularak Türkiye ve Almanya arasında imzalanan Sosyal Sigorta Anlaşması’na göre Türkiye’deki tedavi masraflarının Türk yasalarına göre ödendiği ve hastalık kasasının 370 euro ödemesi gerektiğini belirtti.
Küçük kızın 12 kilometre uzaklıkta olan ve 16 dakika yolculuk süresi bulunan devlet hastanesine getirilip tedavi ettirilebileceği kaydedildi. Küçük kızın sağlık sorununun özel klinikte tedavi edilecek aciliyete sahip olmadığı ifade edildi.

Devlet hastanesi baz alındı

Kararı değerlendiren Sosyal Hukuk Uzmanı Avukat Mustafa Şahin şunları söyledi: ’’Almanya ile Türkiye arasında 1964 yılında yapılan Sosyal Sigorta Anlaşması’na göre Türkiye’deki tedavi masrafları devlet hastanesi masrafları baz alınarak ödenir. Türkiye’de herhangi bir sağlık sorununda kişi hastane seçiminde serbest olabilir. Fakat tedavi masrafları devlet hastanesi bazında ücretlendirilir. Bunun istisnası çok ciddi bir sağlık durumu ile karşılaşıldığı zaman veya devlet hastanesine ulaşım mümkün değilse bu gerekçe gösterilirek tedavi masrafları talep edilir. Fakat tavsiyem bu gerekçenin iyi bir şekilde belgelendirilmesi gerekir. Eğer vatandaşlarımız sorun yaşamak istemiyorsa yurtdışı için özel ek sağlık sigortası yaptırmalarını tevsiye ederim’’ şeklinde konuştu. (mozaik-gazede.de)

Exit mobile version