Site icon DieHaber.Com

RÖDEMARK YABANCILAR MECLİSİ 25 YAŞINDA

ALMANYA ‘NIN Offenbach Kenti yakınlarındaki Rödemark Kasabası Yabancılar Meclisi 25. Yılını görkemli bir törenle kutladı.

1993 yılından beri her dört yılda yapılan seçimlerle çeyrek asırdan beri faaliyetlerini sürdüren Rödemark Yabancılar Meclisi 25.’inci yılını kutlamalarına katılan Yeşiller Partili Offenbach Belediye Başkanı Roland Kern, ”Rödemark’ta Yabancılar Meclisi Demokrasi alanında ve toplum içersinde yer almaması artık düşünülemez “ diyerek 25 yıldan beri var olan Rödemark Yabancılar Meclisi’ni ve üyelerini gönüllü çalışmalarından dolayı tebrik ederek teşekkür etti.

Zorlu günleri aştık

Rödemark Kültür Halle’deki 25.yıl kutlamasına katılan Rödemark Yabancılar Meclisi’nin kurucularından ve ilk Başkanı Hıdır Karademir, ilk günler ve yıllardaki zorluklara dikkat çekerek, ”Bugünlere gelmek için meclis üyeleri arkadaşları ile mücadele verdik. Zorlukları aştık. Şimdi bu çalışmalarımızın karşılığını görmekten mutluluk ve gurur duyuyorum.  1972 yılında kiliseler, sendikalar ve refah derneklerinin yabancıların seçme ve seçilme haklarını dile getirip gündeme taşıdıklarını söyleyen Karademir, “20 yıl sonra Yabancılar Meclisi seçimi oldu. Çok şeyler bu konuda ilerledi ama hala 1993yılındaki isteklerin çoğu beklemede” dedi.

Çok iyi çalışmalar yapıldı

Konukları selamlayan Rödemark Yabancılar Meclisi Başkanı Zahide Demiral, “ Yabancılar Meclisi olarak iyi çalışmalar yaptık, gelecekte de yapacağımızdan emin olabilirsiniz. 2015/16 okul yılı başlangıcından beri Unter den Linden Okulu’nda İslam Din Dersleri veriliyor. Mezarlığa artık müslümanlar kefeni ile gömülüyor. Dinler arası diyalog toplantıları yoğun ilgi içinde, etkinlikler birlikte kutlanıyor. Yabancılar Meclis seçimlerine katılım yüzdesi yüzde 80-90 arasında. Hessende seçime katılım oranı en yüksek bölge” dedi.

Seçim hakkı hep kalbinde

Gelecek için yabancılara yerel seçim hakkı verilmesinin kalbinde özel bir yeri olduğunu belirten Rödemark Yabancılar Meclisi Başkanı Zahide Demiral, ”AB halkı üç ay kaldığı yerde seçim yapabiliyor, yıllarca orada yaşayan bizlere bu hak tanınmıyor. Beş yıl yaşadığı bir yerde seçebilmeli. Herkesin aynı hak ve görevleri olmalı. Entegrasyon artık yıprandı. Bizim görevimiz bu toplumun değerlerini birbirleriyle kaynaştırmak” dedi.

Gelecek yıl 7.’incisi yapılacak Yabancılar Meclisi seçimi için çalışmaların başladığını söyleyen Zahide Demiral ,”Benim arzum gençlerin bu meclise aday olup girmeleri.Almanya artık bizim vatanımız. Dostluk içinde birlikte yaşamak çalışmalar yapmalıyız” ifadelerini kullandı. İsa DEVEÇEKEN/ RÖDEMARK

Exit mobile version