Site icon DieHaber.Com

“Oturma hakkını kaybetmez”

karar

MERKEZİ Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı (ABAD), Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren çok önemli bir karara imza attı. ABAD’ın kararında Alman vatandaşlığına geçtikten sonra vatandaşlığını kaybeden Türklerin, Alman vatandaşı olmadan önce sahip oldukları süresiz oturum haklarının saklı olduğuna hükmetti. Duisburg’da yaşayan bir Türk kadının davasına bakan mahkeme, kendisinden görüş isteyen Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi’ne, “Kadın oturma hakkını kaybetmez” cevabını verdi.

YENİDEN TÜRK VATANDAŞI OLDU

1970 yılında Almanya’da yaşayan eşinin yanına gelen kadın, eşinin ölümünden sonra Alman vatandaşlığına geçti. 2001 yılında Alman vatandaşı olan kadın, aradan birkaç ay geçtikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını aldı. Yıllar sonra kadının yeniden Türk vatandaşlığına geçtiği ortaya çıktı ve kadın vatandaşlığını kaybetti. Duisburg kentindeki Yabancılar Dairesi de oturum izni prosedürünü sil baştan yaparak, kadına tekrar sınırlı oturum izni verdi. Bu izin ardından defalarca uzatıldı.

GÖRÜŞ İSTEDİLER

ANCAK kadın süresiz oturma izni istedi ve, “Alman vatandaşlığına geçmeden geçerli olan ikamet statümün yeniden verilmesi gerekir” dedi. Sınırsız oturma hakkı vermeyi reddeden Duisburg Yabancılar Dairesi’ne itiraz eden Türk kadını, 2017 yılında Düsseldorf İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve davacı oldu. Düsseldorf İdare Mahkemesi ise karar verebilmek için Avrupa Adalet Divanı’ndan görüş istedi. Adalet Divanı ise, “Alman vatandaşlığına geçenlerin vatandaşlıkları kaybetmeleri halinde vatandaşlık öncesi sahip oldukları hakları kaybetmezler” kararını verdi.

Exit mobile version