Site icon DieHaber.Com

Okyanusları plastikten kurtarmanın 5 yolu

Tüm dünyayı tehdit eden plastik kirliliğini ortadan kaldırmak için birçok tedbir alan Dell, tüm bireyleri ilgilendiren bu çevre sorunu için çağrıda bulunuyor. Okyanuslar -dünyamızın en büyük kaynağı- saldırı altında ve hepimiz bunun sorumluluğunu almak zorundayız. Kullan-at kültürümüz her yıl okyanusa en az 8 milyon ton plastiğin girmesiyle sonuçlanıyor ve araştırmacılar 2050 yılında, okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağını tahmin ediyorlar.
Plastik doğada asla tamamen çözünmüyor, sadece daha küçük parçalara ayrılıyor. Okyanuslardaki plastik parçaların çoğu 5 mm’den küçük ve bu yüzden balıklar genellikle bunları fitoplanktonlarla karıştırıyor. (Lonely Whale (Yalnız Balina) VR deneyimimizile onların gözünden görün). Bu da “ortalama miktarda” deniz mahsulü yiyen herkesin, yılda yaklaşık 11 bin plastik parçacığını yediği anlamına gelir. Üstelik plastik kimyasallara aşırı maruz kalmanın bazı kanser türlerine, bağışıklık bozukluklarına ve obeziteye yol açabileceğini düşündüğünüzde durum daha da vahim bir hal alıyor.
Plastik kirliliği sadece deniz yaşamını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliği üzerinde de büyük etki yaratıyor. Plastik atık alanına gittiğinde, küresel ısınmanın önde gelen nedenlerinden biri olan metan gazı salınımında artışa neden oluyor. Ayrıca plastik bir petrol ürünü olduğundan bunu sadece üretmek bile atmosfere sera gazlarının salınmasına yol açıyor. Bu da tüm yaşam döngüsü boyunca, plastiğin iklimimizi etkilediği anlamına geliyor.

Küçük değişiklikler dünyayı kurtarmaya yardımcı olur

Peki plastik krizinin durdurulmasında bizler nasıl bir rol oynayabiliriz? Hepimiz plastiğin yaşam şeklimiz üzerinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz ve bu nedenle de plastikten tamamen arındırılmış bir yaşam sürmek biraz zor. Yine de hepimiz büyük bir etki yaratacak küçük değişiklikler yapabiliriz:

Gezegeni korumak hepimizin sorumluluğudur ve gelecek nesillere bırakmak için ona iyi bakmak görevimizdir. Plastik kirliliği bir gecede ortadan kalkmayacak ama plastik tüketimimizi ve atıklarımızı azaltmak için küçük adımlar atarsak birlikte büyük bir fark yaratabiliriz.

Exit mobile version