Site icon DieHaber.Com

“Nürnberg’de Çanakkale ve İstiklal Marşı Anması”

İstiklal Marşı

Program, Türk sineması Rio Palast’ta gerçekleştirildi ve DİTİB Nürnberg Merkez Camii Hatibi Veli Boyun tarafından şehitlerimiz anısına Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından Türkiye’nin Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci açılış konuşmasını yaptı.

Başkonsolos Cebeci, 18 Mart 1915’in, askeri ve siyasi bir başarı olmasının yanı sıra, inanç, azim ve yiğitlikle dolu bir destanın yaratıldığı tarih olduğunu belirtti. Atatürk’ün “Sizlere taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözlerini anımsatarak, Yarbay Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşı’ndaki askeri yetenekleri ve liderlik özellikleriyle, ileride Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinin lideri haline geldiğini ifade etti. Ayrıca, Türk milletinin Çanakkale’de kazandığı zaferin, dünyaya verilmiş bir insanlık dersi olduğunu ve varoluş mücadelesi anlamına geldiğini vurguladı.

Regensburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Işıl Altun, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı kapsamında günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Almanya Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı tarihçi Dr. Latif Çelik ise ‘Çanakkale’nin Türk-Alman Tarihindeki Önemi’ konulu bir konferans verdi. Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri temalı sinevizyon gösterisi de programda yer aldı.

Türk öğrenciler Elif Sürül (Bayrak), Nurcan Özdemir (İstiklal Marşı’nın 10 kıtası) ve Aliya Ecrin Açıkel (Bir yolcuya) şiirlerini okudu. Türk öğretmen Enbiya Tunalı’nın sazı eşliğinde, Türk öğrenci Ferhat Efe Ayhan ‘Çanakkale İçinde Vurdular Beni’ ve ‘Yemen Türküsü’nü seslendirdi. Bu etkinliklerle, İstiklal Marşı’nın kabulünün ve Çanakkale Zaferi’nin anlamı, Almanya’da yaşayan Türk topluluğu tarafından anıldı. Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Exit mobile version