Site icon DieHaber.Com

Mandıra Filozofu Almanya’da güldürdü

Mandıra Filozofu adıyla sanat dünyasında ünlenen ve sinemada olduğu gibi tek kişilik, ”Lafını Esirgemeyenler” adlı tiyatro gösterileri ile izleyenlerin gönlünde taht kuran Müfit Can Saçıntı Frankfurt Gallus Tiyatrosu’nda sahnelediği iki perdelik oyunla hem düşündürdü, hemde salonuntıklım tıklım dolduran tiyatro severleri katıla katıla güldürdü.   Ünlü şahsiyetleri hicivledi
“ Karşı “ olmaya dayanan hayat felsefesiyle bilinen Mandıra Filozofu sahnede tarihten Diyojen, Sokrates, Galilei, Churchill, Mehmet Akif Ersoy, Neyzen Tevfik, Şair Eşref, Namık Kemal, Nef’i, Pir Sultan Abdal, Zeki Müren, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Can Yücel ve Neşet Ertaş gibi lafını esirgemeyen ünlü şahsiyetleri kendine özgü üslubuyla dile getirdi.

Mesajlar Topluma

Yaptığı filmlerde toplumsal mesajlar veren özellikle de ‘kapitalizm’ karşıtlığı ile öne çıkan yönetmen ve oyuncu Müfit Can Saçıntı oyunda “Yeni şeyler denedik” dedi. Müfit Can Saçıntı, tiyatro teknikleriyle film tekniklerini birleştirip, ”fi-yatro” adını verdiği yeni bir yöntemi sahneye taşıdığını söyledi.
Saçıntı, işini yaparken yeni şeyler denemeyi sevdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bugünlerde ‘kapak yapanlar’, ‘ayar verenler’, ‘cuk oturtanlar’ gibi tabirler kullanılıyor ama biz efendi gibi, ‘Lafını Esirgemeyenler’ dedik. Tarihten günümüze kadar olan söz ve hiciv ustalarını, kendi üslubumla anlatıyorum.
Sahnede, daha önce çekimlerini yaptığı bazı görüntüleri, televizyon aracılığıyla oyuna dahil eden Saçıntı, “Bizim çizgimiz belli. O çizgide yamuk yapmadan, güldürürken düşündürmeyi, düşündürürken güldürmeyi, güldürürken tekrar düşündürmeyi ve seyirciyi böyle bir sarmala almayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı. Müfit Can Saçıntı oyun sonrası, oyunu izleyenlerle bol bol resim çektirdi.

Tiyatrolar seferberlik yapıyor

“Lafını Esirgemeyenler” tek kişilik oyunun Almanya’da Mannheim kentinde oynadıktan sonra Berlin’de üç kez daha oyunun sahneye konulacağını belirten organizatör Ufuk Güldü, “Oyunlardan elde edilecek gelirler yanında bazı tiyatrolarında gelirlerini vererek hırsızların taşınacak eşyaları çalıp yağma ettiği, taşınmaz ağır eşyalarında kullanılmayacak hale getirip ciddi büyük bir zarar verdiği Berlin’deki Türk Tiyatrosu Theater 28’in tekrar yapılanmasına kullanılacak.” diyerek yardım için seferber olan herkese teşekkür etti.

Hedef Türkçe tiyatronun yaşatılması

Theater28’i Berlin’de 2009 yılında Almanya’da doğup büyüyen Türk gençlerine Türk tiyatrosu ile hizmet vermek, gençlere alternatif olarak milli değerlerine ve dillerine sahip çıkmalarına olanak sağlamak amacıyla kurduğunu vurgulayan Ufuk Güldü ,”Hedefimiz Türkçe tiyatronun yaşatılmasına katkı sağlamak, gençleri de bu doğrultuda eğitmek. Ayrıca yabancı bir ülkede yalnız olmadıkları hissini vermek, birlik ve beraberliği öne çıkarmaktır.” dedi ve tiyatro 28’de oyunculuk ve tiyatro  dersleri yanında projelerde yapıldığını söyledi.  İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT

Exit mobile version