Site icon DieHaber.Com

İdare mahkemesinden ‘dizel yasaklanabilir’ kararı

Merhaba değerli okuyucular,
Önceki yazılarımızda bahsettiğim emisyon skandalı, bu skandala karışan otomobil üreticileri bakımından tazminat ödemek gibi sonuçlar doğursa da, bu skandalın bu otomobilleri kullanan tüketicilere etkileri de giderek kendini göstermeye başladı. Bu etkilerden biri de söz konusu otomobillerin, çevreye salınan zehirli gazlar nedeniyle şehirlere girmesinin yasaklanmasıydı. Buna ilişkin ilk karar Stuttgart İdare Mahkemesi’nden geldi.

Avukat Oğuz Korumtaş


Alman Çevreye Yardım Derneği’nin (DUH) Stuttgart İdare Mahkemesi nezdinde Baden-Württemberg Eyalet Yönetimi’ne karşı açtığı dava dernek lehine zaferle sonuçlandı. Bu karara göre söz konusu araçların 1 Ocak 2018’den itibaren Stuttgart’a giriş yapmasının yasaklanması hukuken kabul edilebilir, gerekli ve kaçınılmaz olarak nitelendirildi.
Alman Çevreye Yardım Derneği, bu davanın açılmasına dayanak olarak Euro 5 + 6 motora sahip diesel araçların çevreyi kirleten azot dioksit gibi gazlar sebebiyle havanın kirlenmesine sebep olmasını göstermişti. Bu karar neticesinde söz konusu araçlarda belli teknik değişiklikler yaparak bu şehirde kullanmak tekrar mümkün hale gelecek olsa da, söz konusu değişikliğin maliyete sebep olacağı ve aracınızda değer kaybı yaratacağı ne yazık ki aşikar. Üstelik bu değişikliğin aracınızın yakıt tüketimini arttıracağı da teknik uzmanlarca sık sık dile getiriliyor.
Nitekim Almanya Ulaştırma Bakanı Dobrindt’in yaptığı açıklamada Porsche’nin 22 bin aracını geri çağırmak zorunda olduğunu belirtmesi ve bu araçların trafik tescilinin durdurulduğunu açıklaması da söz konusu emisyon skandalının ne boyutlara geldiğini gözler önüne serecek nitelikte.
Hukuk çevrelerince konuşulan bir diğer husus ise bu kararın emsal kabul edilip aynı yasağın diğer şehirler ve hatta eyaletler için de gündeme geleceği hususu. Çevre ve Doğa derneklerinin bu yasakların uygulanması ve çevrenin daha fazla kirlenmemesi için mahkeme nezdinde verdikleri mücadelelerin de meyvelerini vermeye başladığını hep birlikte gözlemliyoruz.
Emisyon skandalıyla alakalı bir önceki yazımızda da belirttiğim gibi, emisyon skandalına karışan Volkswagen, BMW, Ford, Skoda, Porsche, Mercedes, Seat, Lamborghini, Bentley marka araçlara sahip olan vatandaşlarımız, araçlarını iade ederek bu araçlar için ödediği paraları geri alabilirler.
Siz de bu yasaklar yüzünden arabanızı kullanmanıza mani olunması, satmaya çalıştığınız arabanızın alıcı bulamaması ya da teknik değişiklikler yapmanız yüzünden arabanızda değer kaybı yaşamak istemiyorsanız bize en kısa zamanda ulaşın. Emisyon skandalının meydana çıktığı 2015 yılından bu yana bu alanda kazandığımız sayısız dava ve edindiğimiz tecrübelerle hakkınızı sen iyi şekilde savunmak için sizden haber bekliyoruz.
Exit mobile version