Site icon DieHaber.Com

Konut kredisi kullananlar için önemli karar

Merhaba Değerli Okuyucular;
Bu yazımda sizlere konut kredilerinde cayma hakkıyla alakalı Bonn Eyalet Mahkemesi’nin güncel ve konut kredisi kullanmış tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren bir kararından bahsetmek isterim.
Sizlerin de malumu, günümüzde ev sahibi olmak için çoğu zaman bankaların kapısı çalınmakta, bankalardan sağlanan krediler vasıtasıyla vatandaşlarımız ev sahibi olmaktadır. Bununla birlikte, bankalar tarafından tek taraflı olarak matbu şekilde hazırlanan kredi sözleşmeleri, herhangi bir bilgilendirme yapılmadan yahut tüketiciyle bu kredinin maddeleri tartışılmadan imzatılmaktadır.
Son dönemde mahkemelerin verdikleri kararlarda bu sözleşmelerdeki hata ve eksiklikler tespit edilmekte ve bu hata ile eksikliklerden dolayı tüketiciler cayma haklarını kullanarak bu sözleşmelerden ve yüksek faizlerden deyim yerindeyse kurtulabilmektedirler.
Nitekim Bonn Eyalet Mahkemesi de 11 Temmuz 2017 tarihinde verdiği 17 O 402/16 sayılı dosyaya ilişkin kararında, DSL Bank‘ın kredi sözleşmesinde EGBGB’nin 6. Maddesinin ikinci fıkrasının 1 ve 2.cümlesinde yer alan cayma hakkının kullanıldığında tüketicinin ne gibi yaptırımlarla karşılacağına ilişkin kayıtları taşımadığı gerekçesiyle bu sözleşmede hata bulunduğuna hükmetti. Bunun yanında ilgili banka, sözleşmeden dönüldükten sonra da tüketiciden faiz almaya devam ediyordu.

Bu karar ne anlama gelmektedir?

Uzun zamandır takip etmekte olduğumuz konut kredilerinden cayma hakkına ilişkin davalardan edindiğimiz tecrübelerden hareketle söyleyebiliriz ki; söz konusu kredi sözleşmelerindeki hatalardan dolayı bu kredilerde widerruf yani cayma hakkını kullanarak zamanında yüksek faizlerle çekilmiş kredilerden kurtulmak ve düşük faizli kredilere geçerek tasarruf edebilmek mümkündür. Hatta ödediğiniz fazla tutarın bankalarca iadesi bile tarafımızca dava yoluyla gerçekleştirilmektedir.
Bu karar uyarınca da Bonn Eyalet Mahkemesi tarafından sözleşmelerde bulunan farklı bir kusur ve eksikliğe dikkat çekilmiş, yukarıda açıkladığımız sebepten dolayı da vatandaşlarımızın cayma haklarını kullanabileceğine kararında yer vermiştir.

Peki cayma hakkı nasıl kullanılır?

Söz konusu cayma hakkı, 10 Haziran 2010 tarihinden sonra yapılan kredi sözleşmeleri için geçerli olup, bu hakkın kullanılabilmesi için kredinin ödemesinin devam etmesine de gerek bulunmamaktadır. Söz konusu kredinin geri ödemesi tamamlanmış olsa dahi, cayma hakkının kullanılabilmesi mümkün olmakta ve faizin dolayısıyla da taksitlerin azaldığı yeni bir kredi sözleşmesi yapılabilmektedir.
Son derece yüksek meblağların söz konusu olduğu kredi sözleşmelerinde binlerce Euro tasarruf etme imkanı verken vatandaşlarımıza bu haklarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Gerek konut kredilerinden, gerekse de araba kredilerinden cayma hakkıyla alakalı sizi ücretsiz bilgilendirme için ofisimize davet ediyor, bu konuyla alakalı olarak hem Türkçe hem de Almanca dillerinde hazırladığımız http://darlehen-widerruf.com/tr/ adresini incelemelerinin de vatandaşlarımızın yararına olacağını düşünüyoruz.

Exit mobile version