Site icon DieHaber.Com

İyi bir öğrenci nasıl olmalıdır?

Mehmet Şaşmaz

Öğretmen Şaşmaz, Türk Dil Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, 1932’deki ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül’ün, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edildiğini anımsattı.Türkçenin çok zengin bir dil olduğunu vurgulayan Mehmet Şaşmaz, şunları kaydetti:

İYİ BİR ÖĞRENCİ NASIL OLMALIDIR ?

İyi bir öğrenci; kendine günlük bir çalışma programı hazırlar. Bu programa göre hareket eder. Gününü en güzel şekilde değerlendirir. Beslenmesine dikkat eder, yemeğini zamanında yer, şekerli ve tuzlu yiyeceklere ve uykusuna dikkat eder. Akşam yatmadan önce, günlük ders programına göre hazırlamış olduğu kitaplarını, programı tekrar kontrol ederek çantasına yerleştirir. Kütüphaneye üye olur, kendisine günlük okuma ve spor yapma planı hazırlar. Her şeyde temizliğe ve sağlık kurallarına dikkat eder.

Evde kendi işlerini kendi yapar. Boş zamanlarında ailesine yardım eder. Okula zamanında gider, yolda karşılaştığı büyüklerine ve arkadaşlarına selam verir. Oyunlarda oyun bozanlık yapmaz. Oyun kurallarına uyar ve arkadaşlarına zarar vermemeye çalışır. Kendisine yapılmasını istemediğini, başkasına da yapmaz. İyi bir öğrenci; ders zili çalınca oyunu bırakır, sırasına girer. Okulda ve derslikte gürültü yapmaz. Arkadaşlarını ve öğretmenini selamlar. Öğretmenini ve ders anlatan arkadaşını dikkatle dinler. Başkalarının düşüncelerine saygı gösterir, söz almadan konuşmaz!İyi bir öğrenci; başarılı çalışma kurallarını bilir, bu kurallara göre çalışır.

Bilmediği şeyleri kendi kendine araştırır, öğrenir. Aldığı görevi zamanında ve eksiksiz olarak yapar. Arkadaşlarının başarısını beğenir ve onları kutlar. Bütün işlerinde doğru ve dürüst olur!İyi bir öğrenci; büyüklerinin istemediği şeyleri yapmaz. Anne ve babasının sözlerine dikkat ederek, yerine getirir. Parasını ve zamanını boş yere harcamaz. Bulunduğu yerin temizliğine, düzenine ve halkın ortak mallarının kullanılmasında israfa dikkat eder. Çevresinin güzelliğini korur. Büyüklerini sayar, küçüklerini sever. Kendi sağlığına ve başkasına zarar verecek alışkanlıklar edinmez ve kötü örnek olmaz. Düşkünlere yardım eder, hayvanları sever, tabiatı korur, zarar vermez.İyi bir öğrenci; nerede ne yaşarsa yaşasın, kendi milletinin geçmişini bilir. Türk ve İslam ahlakının ilkelerini öğrenir.

Davranışlarında ahlak kurallarına dikkat eder. Yurdunu, budununu, bayrağını ve imanını çok sever. Yurduna, budununa ve insanlığa yararlı, dürüst ve ahlaklı bir insan olarak yetişmeye çalışır, ilk mesleği de bu olur!İyi bir öğrenci; Dilini, Dinini, Budununu, İnancını, Yurdunu ve Bayrağını doğru ve güzel ortamlarda en iyi şekilde temsil etmesini bilir!Bu duygu ve düşüncelerle bütün öğrencilere kolaylık ve bereketli bir öğrencilik hayatı, sonrasında da; mesleğini severek ve hakkaniyetle görevini yerine getiren huzurlu bir ömür diliyorum.” İsa DEVEÇEKEN/ WETZLAR

Exit mobile version