Site icon DieHaber.Com

İstiklal Marşı nasıl yazıldı

Darmstadt’ta öğretmenlik yapan Kılınç, Şair Mehmet Akif Ersoy’un milletin yaşadığı en buhranlı dönemde, yazdığı ’Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşının her mısrasının büyük anlamlar yüklü olduğunu, kahraman orduya ve millete umut aşıladığını, milli mücadele ruhunun canlanmasına vesile olduğunu ifade etti.

Var olma mücadelesi

Öğretmen Kılınç, Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, Konsolos Özkan Durmaz ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nunda hazır olduğu Türkiyeli Öğrenciler Birliği’nin düzenlediği sempozyumda “Milletimiz tarihte hiçbir zaman zulme boyun eğmedi, varlığına kastedenlere gerekli dersi verdi” diyerek İstiklal Savaşı’nda varolma mücadelesi veren halkımızın hür ve müstakil yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha kabul ettirdiğini söyledi.

Her mısrasının büyük anlamı var

İstiklal Marşının her mısrasının büyük anlamlar yüklü olduğunu ifade eden Kılınç, “Bize nereden gelip nereye gittiğimizi, asla unutmamamız gereken değerleri anlatır. Bizler şehitlerimizin emaneti bu cennet vatanı muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Şehitlerimize ve vatan kahramanlarına en büyük borcumuz, gelecek nesillere daha güçlü ve daha müreffeh bir ülke bırakmaktır. Milletimiz, birlik ve beraberlik içinde parlak bir geleceğe doğru yürüyüşünü emin adımlarla sürdürecektir” dedi.

724 şiir katıldı, Mehmet Akif’e yazdırıldı

Maarif Vekaleti, İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimlerinde olduğu yarışmaya Mehmet Akif Ersoy, milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini düşündüğü için yarışmaya katılmadI. Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920’den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir eser bulamamıştı.
Mehmet Akif, Maarif Vekili’nin isteğiyle Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve bakanlığa teslim etti. İstiklal Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirdiği şiir önce cephede asker arasında okundu ve askerin beğenisini kazandı.

Şiir askerleri heyecanlandırdı

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi. İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT     
Exit mobile version