Dünyadaki en büyük bira festivali olma özelliğini taşıyan Münih’teki geleneksel Ekim festivali, Oktoberfest 15 Eylül’de başladı.
Münih belediye başkanının ilk bira fıçısını açarak ‘O’ zapft is’ (‘fıçı açıldı!’) diye ilan etmesiyle başlayan festivalin benzerleri, özellikle Almanya’nın güneyindeki diğer kentlerinde de yapılıyor.
Şenlik boyunca bir yandan biralar konuklar tarafından birbiri ardına tüketilirken, diğer yandan da bölgenin yöresel kıyafeti olan “dirndl” elbise ve deri pantolonlar kapış kapış satılıyor. Dünyanın her tarafından gelen konuklar bu geleneksel kıyafetlere büyük ilgi gösteriyor.
Başkan Öztaş fıçıyı açtı
Almanya’nın Hessen Eyaleti’nin yaklaşık 20 bin nüfuslu Heusenstamm’ın Türk kökenli Belediye Başkanı Avukat Halil Öztaş’ta bira fıçısı açtı, kasabasındaki festivali başlattı. Bavyearalılara özgü kısa deri pantalonl ve mavi-beyaz kareli gömlek giyerek, önüne de deri önlüğünü takan SPD’li Başkan Öztaş, O’ zapft is’ (‘fıçı açıldı!’) diye bira fıçısının kapağını çekiçle açıp, şenliğin startını verdi ve uyumun en güzel örneğini sergiledi.
3 Ekim’de sona erecek
Bu “Ekim Festivali” (Oktoberfest) adındaki efsanevi sonbahar etkinliği bu yılda ekimde başlamadı. Zira yıllar içinde daha erkene, daha güneşli olacağı umut edilen eylül ortası başlangıçlara doğru bir kayma yaşandı ve bu yıl da festival 17 Eylül’de başladı ve 12 kişilik piyade takımının 3 Ekim’de basitçe ismiyle Bavyera Heykeli’nin basamaklarındaki selamlamasıyla sona erecek. Geçen yıl Bavyera Eyaleti’ndeki bira fabrikalarında üretilen 6,4 milyon litre biranın festival süresince tüketildiği bildirilirken, bu yıl bu sayının 7 milyon litreye çıkacağı öne sürüldü.
İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT