Site icon DieHaber.Com

İlk kuşaktan göç anıları

İlk kuşaktan göç anıları

Bundan 48 yıl önce 19 yaṣında iṣci olarak ilk önce trenle Münih’e, ardından Nürnberg yakınlarındaki Freystadt’a gelen Artvin’li Abdurrahman Gümrükcü (67 ) iṣci göçü anılarını anlatmak iҫin bir ҫok yerden davet alarak, belgeleriyle yasam öyküsünü anlatmaya devam ediyor.

Gümrükcü, en son Nürnberg Evangelische Hochschule (Protestan yüksek okulu )’nun davetlisi olarak ögrencilere belgelerle göҫ anılarını anlattı.

Eğitim önemli

Gümrükcü, 40 yaṣında Almanya’da marangozluk dalında ustalık diplomasını aldıḡını ve diplomanın ҫok önemli oldugunu belirterek, öḡrencilere Almanya’da tahsilin her yaṣta mümkün olduḡunu dile getirdi ve  eğitimin önemine dikkat çekti.

Sosyal hayat

Gümrükcü, sadece iṣ hayatında degil ,sosyal alanda da aktiv olduğunu dile getirerek, Almanya’da yaṣayan yabancıların ilk görevinin yaṣadıkları ülkenin dilini ögrenmelerinin önemli oldugunu belirtti.  Gümrükcü, Almanya’ya geldiḡinde, Türkiye’den beraberinde getirmiṣ olduḡu kitaplarla boṣ zamanlarında Almanca öğrendiğini anlattı.

Nürnberg’de uyum konusunda ҫok güzel calıṣmaların olduḡunu ifade eden  SPD Nürnberg Nordost bahnhof bölge başkanlığını yürüten Abdurrahman Gümrükcü, önemli olan hepimizin din ,dil, ülke ayırımı yapmadan birlik ve beraberlik iҫinde huzurlu yaṣamasıdır dedi.

Arşiv dairesi aradı

Nürnberg arṣiv dairesin kendisini telefonla arıyarak önümüzdeki günlerde yaṣam öyküsünü belgelerle anlatması iҫin randevu talebinde bulunduklarını ifade eden Gümrükcü, anılarının, Nürnberg arṣiv dairesinde kalıcı olarak saklanacaḡından ҫok memnun olduğunu dillendirdi. Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Exit mobile version