Site icon DieHaber.Com

HAYATI YAŞANIR KILMAK

Türkiye’de  gittiğimizde bir ʂekilde hepimizin dikkatini ҫeken noktalarda biri de, sokakta, alıʂveriʂ merkezlerinde kısaca hayatın iҫinde ҫok az engelli görmemiz olur. Bu büyük metropellerde de böyledir, küҫük yerleşim alanlarında da. Bunun elbette toplumsal, ekonomik ,politik gibi onlarca nedeni vardır.

Sonra döner bu durumu Almanya’da ki yaʂam ile karʂılaʂtırız. Karşılaşılaştırma olanağı olmasa sıkıntı yapmayacağız belki ama var.

Engelliler her yerde. Sportif aktivetilerden tutun da , sokaklarda ki eğlencelere kadar etkin bir şekilde aileleri ile birlikte görmek mümkün.

Bu elbette Almanya’da hiҫ sorun yok anlamına gelmiyor. Toplumda hala ön yargılar mevcut ama toplumsal duyarlılık oldukҫa etkili.

Küҫük bir köyün belediyesinde bir toplantı. Ana konu, köyde bulunan mesire yerine engelliler iҫin rampa yapılması. Proje henüz planlama aʂamasında. Yapılacak olan rampanın belki  en fazla üҫ- dört engelli tarafından düzenli kullanılabileceği belirtiliyor. Ama sayı değil ki önemli olan, bir kişi de olsa bu ihtiyacın dikkate alınarak uygulamaya geҫilmese duyarlılığı ağır basıyor ve bir köy bütҫesi  iҫin hiҫ de azımsanmayacak bir miktar projeye ayrılıyor.

Yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin hayatta ete kemiğe bürünmesini sağlayan resmi kurum ve kuruluşların ҫalıʂmalarını tamamlayan en önemli saҫ ayağını sivil toplum kuruluşları oluşturmakta.

Engelli göҫmenlerde bu toplumun ayrılmaz bir parҫası ve karşılaştıkları sorunlar var. Ailelerin yapılan ҫalışmalara katılımını sağlama, konu ile ilgili bilgi akıʂını anlaşılır kılma, göҫmen derneklerini duyarlı kılma gibi noktalar bile önemli bir ҫalışmayı gerekli kılmakta.

Bu anlamda göҫmen  kuruluşlarının işlevini ve rollerini de irdelemek gerekecek. Elimde bilimsel veriler olmamasına karʂın sosyal danışmanlık mesleğimden dolayı, engelli göҫmenlerin sayısının da oldukҫa fazla olduğunu biliyorum.

Somut olarak yapılabilecek ҫalışmalara kafa yormak ile işe başlamak ve bu konuyu sürekli gündeme taʂımak ile işe başlayabiliriz örneğin.

Dernek üyeleri arasında engelli aile bireyleri olanlar ile iletiʂime geҫerek, sorunları ve  beklentileri tespit etmek zor olmasa gerek.

Bir de yaşadığımız şehirde bu alanda ki ҫalışmaları araştırdık mı, gerisi gelecektir.

Yaşamı güzelleştirmek adına.

Exit mobile version