Site icon DieHaber.Com

Gurbetçi tanımını aşmalıyız

Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Almanya’daki Türklerin durumları, Türkiye-Almanya ilişkileri ve diaspora konularına değindi.
“Almanya’da 3 milyon insanımız yaşıyor ve bunların 1,6 milyonu ya Alman vatandaşı ya da çifte vatandaş” ifadelerini kullanan Yeneroğlu, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın menfaatleri de uluslararası düzeyde her zaman bizler için vazgeçilmez bir husustur” diye konuştu.

Diaspora ve Gurbetçi

Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ve konsolos Özkan Durmaz’ında arasında olduğu Türk Sivil Toplum Örgütleri, çevredeki Türk Dernek yöneticileri ve Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yeneroğlu “Diaspora” kelimesini kullandığına ve “gurbetçi” tanımının kullanılmaması gerektiğine vurgu yaparak, “Çünkü basınımızın da çok yoğun bir şekilde kullandığı şu ‘gurbetçi’ tanımının aşılması gerektiğini söylüyorum. Gurbetçi kelimesi sezonluk işçi anlamına gelmekte” dedi ve Türkler için bu kavramın artık kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
Yeneroğlu, “Bunu özellikle bir serzeniş olarak lütfen bunu kabul edin 50 yılı aşkın süredir buradayız, ‘gurbetçi’ tanımını artık aşmamız gerekiyor. Gurbetçi tanımı artık bizim sosyolojik gerçekliğimizi ortaya koymuyor” dedi. Bunun yerine son 1-2 yıldır Türkiye’de “diaspora” kelimesinin gündeme geldiğini ve kendisinin de özellikle bunu heryerde vurguladığını aktaran Yeneroğlu, “Diaspora kavramı aslında genelde Türkiye’de Yahudi diasporası, Ermeni diasporası şeklinde akla geliyor. Oysa diaspora kelimesi ana vatandan dünyanın farklı farklı bölgelerine giden, dağılan insanları ifade eder” dedi.
Almanya’da çok güçlü Sivil Toplum Örgütleri ve çok güçlü derneklerin olmadığını dile getiren Yeneroğlu “Olmadığı sürece de bizim bundan sonra da çok ciddi sorunlarımız var, olmaya devam edecektir.  Bana göre, ileride bir Göç Bakanlığının da kurulması Türkiye’nin önünde duran bir gündem. Bu sonuçta birçok Batı ülkesinde var. Türkiye’de şu an toplam 5,5 milyon yabancı ülke vatandaşı yaşıyor. 6 milyon da diasporamız var. 11 milyondan fazla bir kitle. Bir de göç tecrübesi olan insanları hesap ettiğimiz zaman en az 18 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz” diye açıkladı.
Almanya’nın terör örgütlerine yönelik tavrını da eleştiren Yeneroğlu, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza çocuklarınıza mutlaka iyi eğitim aldırın çağrısında da bulundu. Yeneroğlu “Artık burada kalıcıyız, bu bilinçle hareket etmeliyiz. Mutlaka aktif olarak partilerde görev alın. Mutlaka derneklere üye olun, mutlaka kendinizi geliştirin. Bunu yaparken de öz benliğini korumayı ihmal etmeyin” dedi. İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT

Exit mobile version