Site icon DieHaber.Com

Güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı planör yaptılar

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan ve geçen yıl katıldığı yarışmadan dünya birinciliğiyle ayrılan APİS Ar-Ge Uydu Takımı, 9-11 Haziran tarihlerinde, ABD Teksas’ta düzenlenecek AIAA CanSat Competition 2017’de de birincilik hedefliyor.

600 metre yukarıya çıkacak

APİS Ar-Ge Uydu Takımı öğrencileri “Güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı bir planör yapıyoruz. Roketle beraber 600 metre yukarıya çıkacak, 600 metreden ayrıldıktan sonra dairesel hareketler yapacak. Yukarıdan bize canlı fotoğraf aktarımı, ısı, basınç, hız gibi değerleri, aynı zamanda dünyanın manyetik hareketlerinden yararlanarak, GPS kullanmadan konum belirtecek” diye konuştu.
Takımı öğrencileri İTÜ Ayağaza Kampüsü’ndeki Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde, APİS takımına sponsor olan Corendon Airlines’e plaket takdim töreni düzenlendi. APİS Ar-Ge Uydu Takımı’ndan Mert Menekşe, 3’üncü sınıf öğrencisi olduğunu, geliştirdikleri modelle, Pasifik Uzay Dayanışma Organizasyonu tarafından düzenlenen ve her üye ülkeden sadece tek bir takımın katılabildiğini belirtti. Minyatür uydu yarışması APSCO Cansat International Competition 2016’da, TÜBİTAK tarafından Türkiye’yi temsil etmek üzere görevlendirildiklerini ve yarışmadan dünya birinciliği ile ayrıldıklarını söyledi.
Menekşe, APİS Takımı’nın ayrıca NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışması, AIAA CanSat Competition 2016’da genel klasmanda Türkiye Birinciliği ve Avrupa İkinciliği elde ettiğini ifade etti.
Corendon Airlines sponsorluğunda, 2017 senesinde de dünya birinciliğini Türkiye’ye getirmeye kararlı olduklarını belirten Menekşe, “APİS Ar-Ge Uydu Takımı, ülkemizi önemli yarışmalarda temsil edecek. APİS Takımı, dünyanın dört bir yanından üniversite ve lise öğrencileri katılımıyla 9-11 Haziran 2017 tarihleri arasında ABD Teksas’ta düzenlenecek olan AIAA CanSat Competition 2017’ye katılacak” dedi.
MOĞALİSTAN’DA BİRİNCİ OLDULAR
İnsansız hava araçları konusunda çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirten Menekşe, şu bilgileri verdi: “Katlanabilir kanatlı bir planör geliştirdik, hava, ısı, basınç ölçen, fotoğraf çeken ve iz takibi süren bir planör. NASA’nın sponsorluğundaki bir yarışmaya katılacağız. Bu sefer de güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı bir planör yapıyoruz. Roketle beraber 600 metre yukarıya çıkacak, 600 metreden ayrıldıktan sonra dairesel hareketler yaparak yukarıdan bize canlı fotoğraf aktarımı yapacak. Isı, basınç, hız gibi değerleri, aynı zamanda dünyanın manyetik hareketlerinden yararlanarak, GPS kullanmadan konum belirtecek bize. Bunları yaparken de biz canlı bir şekilde göreceğiz. Moğolistan’da birinci olduğumuz zaman, Türk bayrağı ile fotoğraf çektirmek bizim için çok özeldi. Okulumuzdan çok büyük destek alıyoruz, Corendon Airlines bize sponsor oldu, hem maddi hem de manevi destek veriyorlar.”
 

Exit mobile version