Site icon DieHaber.Com

Frankfurt KUBİ’den başarı sertifikaları

Frankfurt KUBİ’den başarı sertifikaları

HESSEN eyaletinde ikamet eden, sektör ayrımı olmaksızın farklı alanlarda faaliyet gösteren etnik kökenli kurumlara, iş yeri sahiplerine, yöneticilere tamamen ücretsiz olmak üzere, iş hayatında önem taşıyan ve başarıya odaklı birçok konuda profesyonel danışmanlık ve eğitim hizmeti veren Kültür ve Eğitim Derneği KUBİ, Frankfurt’taki merkezinde proje kapsamında eğitim verdiği başarılı kişi ve kurumlara belgelerini takdim etti.

Etkinlik gitarıyla sahne alan Samet Toprak’ın 2 ingilizce şarkı ile Nilüfer’in şarkısı ‘Aşk tesadüfleri sever’ adlı şarkısını söylemesiyle başladı. Frankfurt ve çevresinde faaliyet gösteren Kültür ve Eğitim Derneği (KUBI)’nin Migranten Unternehmen und Vielfalt (MUV) projesi’nin ile etnik kökenli girişimcilerin sahibi olduğu iş yerlerini güçlendirmeyi amaçladığını belirten KUBi Yetkilisi Hilime Arslaner Gölbaşı ,”Etnik kökenli şirketlerin güçlendirilmesi, istihdamı artırır, herkes kazanır” dedi.

Dört yıldır eğitim veriliyor

IQ Netzwerk Hessen “Förderprogramm Integration durch Qualifizierung“ un dört yıl önce başlatmış olduğu,” Migranten Unternehmen und Vielfalt-( MUV) projesine katılan aralarında çok sayıda Türkler’in de bulunduğu işveren ve işçilere plaketleri takdim edilirken personel ve organizasyon yönetimi, stratejik çalışma olanakları, yasal düzenlemeler, kalifiye eleman yetiştirme ve teşvik etme konularında 16 ay boyunca belirli günler de eğitim verildiği açıklandı. Almanya´daki demografik değişimden dolayı göçmen kökenli şirket ve kurumların ekonomik hayatta büyük önem taşımaya başladığını kaydeden KUBİ Genel Müdürü Arif Arslaner, ”Şirketlerin veya firmaların ekonomik gücünü arttırmak, toplumsal ve ekonomik hayatta kabul ve takdir görmek, yenilikçi fikirler üretmenin en önemli unsurlardan biride kalifiye eleman yetiştirmekle olur. Dernek olarak özellikle işyeri sahiplerini -Mentoring Programı- kapsamında çeşitli bilgilendirme seminerleri ile güçlendirerek daha çok insana iş imkanı sağlamalarını, işsiz gençlerimize ve meslek yeri arayan insanlarımıza daha çok iş alanı sağlamak için de göçmen iş yerlerini destekledik” diyerek 2018 yılını çok başarılı geçirdiklerini söyledi.

Göçmenlerin iş ve istihdam piyasasına katılımları

MUV’nin asıl amacının Hessen’deki göçmenlerin, iş ve istihdam piyasasına daha fazla katılımını sağlamak olduğunu ve Rhein Main bölgesinde 120 kişilik kadrosuyla hizmet verdiklerini söyleyen Arif Arslaner, “Almanya Federal Hükümet bakanlığının finanse ettiği bu projede büyük meblağlara mal olan seminerleri ücretsiz olarak verdik. Biz gençleri topluma kazandırmak için hem yol gösteriyor hemde talep ediyoruz“ dedi.

Frankfurt önemli bir kent

Çalıştırdıkları elemanların vasıflarını artıran firma ve çalışanlarına belge takdim törenine katılan Frankfurt Belediyesi Ekonomi, Spor ve Güvenlik Encümeni Markus Frank, Frankfurt’un dünyanın en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek “ Biz de bu şehirde başta göçmen kökenliler olmak üzere tüm gençlere, eğitim ve kültür çalışmalarıyla katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. Bugüne kadar binlerce insan KUBİ aracılığıyla meslek öğrendi; binlerce öğrenci dersleri için destek aldı. KUBİ’nin başarısı Almanya Türk toplumunun ve Frankfurt kentinin beraberce başarısıdır” şeklinde konuştu.

Projenin hedef ve getirileri

KUBİ Derneği’nin MUV Projesi Sorumlusu Anja Kallabis-von Salzen projenin hedef ve getirileri konusunda geniş bilgi verirken IQ Netzwerk Hessen „Förderprogramm Integration durch Qualifizierung Koordinasyon Müdürü Constanze Brucker, ”Amacımıza ulaşmak için göçmen kökenli iş yeri sahiplerini bu tür projelerle önce güçlendirdik. Onların  bilgi birikimlerini artırarak, organizasyon ve profesyonelleşmelerine katkı vererek yapılan iş ve hizmetleri daha iyi şekilde gösterip onların daha sağlıklı büyümelerini sağladık“ dedi.

Ekonomide göçmenlerin önemi

Frankfurt Johann Wolfgang von Goethe Üniversitesi Ekonomi, iş Dünyası ve Kültür (IWAK) Merkezi Genel Müdürü Dr. Christa Larsen ise “Hessen Ekonomi’sinde Göçmenlerin önemi “konulu sunumunda, firmaların çırak bulmakta zorluk çektiklerini vurgulayıp, “Dünya globalleşiyor. Böyle giderse 2030 yılında teknik eleman sıkıntısı yaşanacak, zira orta ölçekli firmalar azalıyor“ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından başarı sertifikaları takdim edildi. Çok sayıda Türk’ün hem eğitici öğretmen hemde meslek öğrenen çıraklar arasında olduğu MUV Projesi 2018’de uzmanlar arasında yapılan oylamada Fas kökenli Mohammed Boughroum birinci seçilirken, ikinci Moldova’lı Mariana Cimpoiesu, üçüncü ise Türk kadını Asiye Baki seçildi. Katılımcılara ve yakınlarına ayrıca açık büfe Türk yiyecek ve içecekleri sunuldu.

KUBİ nedir?

KUBİ 1993 yılında Türkler ve Almanlar tarafından Frankfurt am Main’da kurulmuş bir kültür ve eğitim derneğidir. KUBİ başlangıçtan beri genç insanların gerek okul ve gerekse meslek hayatlarında şanslarını yükseltmek ve kültürler arası iletişimi kolaylaştırmak amacını kendisine ödev edinmiştir. Bu temelde hareket eden 120 kişilik ekip son 22 yıl içinde gençlere ve velilere yönelik birçok projeye imzasını attı. Almanya’da yaşanan işsizliğin özellikle göçmen kökenli gençler arasında yaygın olduğu ve bu durumun birçok psikososyal soruna yol açtığı göz önünde bulundurulacak olunursa, Bakanlıklara kadar Alman kurumları ve uluslararası derneklerle işbirliğine giden KUBİ, Rhein-Main bölgesini aşan referanslara sahip bulunmaktadır. KUBİ 2002 yılında Cumhurbaşkanı Johannes Rau tarafından ‘Göçmenlerin Almanya’ya uyumu için gösterilen örnek angajman’ vesikasıyla ödüllendirildi, 2006 yılında ise Frankfurt am Main kentinin Uyum Ödülü’nü de kazandı.  İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT

Exit mobile version