Site icon DieHaber.Com

Emisyon skandalında hissedarlar için tazminat hakkı

Merhaba değerli okuyucular,
Hatırlayacağınız gibi önceki yazılarımızda emisyon skandalının ardından kendinden oldukça söz ettiren kartel skandalından sizlere bahsetmiş, bu skandala karışan şirketlerin, resmi makamlara ödeyeceği cezalar dışında, bu araçları satın alan kişilere ve kendi hissedarlarına karşı tazminat ödeme yükümlülüğü olduğu hususlarına dikkat çekmiştim. Nitekim hissedarların uğradığı zararlar bakımından resmi makamlarca araştırma yapılmaya başlandı bile.

Söz konusu araştırma ne maksatla yapılıyor

Kartel suçlamalarının ardından, şirketlerin finansal faaliyetlerininin mevzuata uygunluğunu denetlemekle görevli olan Alman Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (Bundesanstalt für
Finanzdienstleistungsaufsicht), Volkswagen ve Daimler’in bilgi verme yükümlülüğüne aykırı faaliyette bulunup bulunmadığını araştırmaya başladı. Söz konusu araştırmadan gelen ilk bilgiler ise hukuken bu şirketlerin bir çıkmazın içinde olduğu yönünde.
Bilindiği gibi, kartel skandalından ötürü, şirketler aralarındaki gizli anlaşma yoluyla olması gereken fiyattan yüzde 15 ila 20 tutarında fazla satış fiyatı belirleyerek şirketler arası rekabete ilişkin ulusal ve uluslararası hukuk kurallını ihlal etmişti. Bunun yanında, bu gizli anlaşmalardan ötürü hem de ödenecek ceza, tazminatlar ile bu olayın ortaya çıkmasından ötürü şirketin hisselerinin uğradığı değer kaybı hissedarların zarara uğramasına neden olmuştu. Bunun yanında Volkswagen Grubu Şirketleri ve ( Audi ve Porsche ile birlikte) ve Daimler’in kendilerini ihbar etmesinden ötürü hissedarlara karşı olan aydınlatma ve bilgi verme yükümlülüğünün ihlal edildiğinden dolayı araştırma başlatıldı.
Buna ilişkin Stuttgart ve Wolfsbug merkezli araştırmada muhtemel ihlallerin araştırılacağı, bu konuda Federal Kartel Dairesi ve Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapılacağı bildirildi.

Hisse sahiplerinin hakları

Yukarıda saydığımız kartel skandalına karışan şirketlerde hissesi olan kişilerin bu şirketlerden zararlarını tazmini söz konusu olacaktır. Benzer bir olayda Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin verdiği karara göre hisse sahipleri, bu skandaldan dolayı hisselerin düşmesinden dolayı uğradığı zararın yanında daha fazla zarara uğramamak adına hisse sahipliğinden ayrılarak ödediği parayı geri alma hakkına da sahiptir. Bu karar emsal niteliği taşımakta ve gelecekte talep edeceğimiz tazminatlar açısından bize büyük ipuçları vermektedir.
Yukarıda saydığımız şirketlerde hisse sahibi olan herkesi, başta tazminat olmak üzere hukuken sahip olduğu tüm haklar konusunda ücretsiz bilgilendirmek için ofisimize davet ediyoruz. Emisyon skandalının ardından kartel skandalında da bilgi ve deneyimimizle size hukuki destek vermekten onur duyarız.

Exit mobile version