Site icon DieHaber.Com

“Dördüncü Ay” Oyunu Seyirci ile Buluşuyor

Burcu Fırat Uygur

Burcu Fırat Uygur’un sahnelediği oyunda, Alina ve Josef karakterlerini Nazlı Tozan ve Erdal Ekiz canlandırıyor. Reji asistanlığını Ayça Deniz Koçar’ın üstlendiği eser, Michael-Endestr. 17-90439 Nürnberg adresindeki Theater Mummpitz’de izleyici karşısına çıkacak.

Namus Cinayetini Konu Alıyor

Almanya’da ilk kez sahnelenen “Dördüncü Ay”, dünya çapında dil, köken ve dil ayrımı gözetmeksizin kadınlara yönelik şiddetin en çok karşılaşılan örneklerinden biri olan, gerçek bir namus cinayetini konu alıyor. Oyun, siyasi nedenlerle ailesiyle birlikte Türkiye’den İsveç’e göç eden ve İsveçli bir erkekle olan ilişkisi nedeniyle babası tarafından vurularak öldürülen Fadime Şahindal’ın gerçek hikayesinden esinlenmiştir. Ancak oyunda cinayet, abi tarafından işlenir.

Fadime’nin hayatı, İsveç toplumu ve kendi kültürü arasında sıkışıp kalarak, aşık olduğu bir İsveçli gençle birlikte olma hakkı için mücadele etmesini ve bu süreçte ailesinin baskısı altında yaşadığı dramı anlatıyor. İsveç’te işlenen ilk töre cinayetinin sembolü olan Fadime, kadın hakları savunucusu olarak birçok platformda yer almış ve mecliste konuşma yapmıştır. Ancak, bu konuşmadan iki ay sonra babası tarafından üç kurşunla öldürülür.

Burcu Fırat Uygur Kimdir?

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun olan Burcu Fırat Uygur, yüksek lisans eğitimini Almanya’da tamamlamıştır. Birçok festivalde performans sanatçısı ve rejisör olarak çalışmış olan Uygur, Nürnberg’de göçmenlerin Almanya’ya göçünün 60. yılı anısına “Misafir Bavul” isimli oyunu sahnelemiştir. Ayrıca, Almancadan Türkçeye tiyatro oyunları çevirmekte olan Uygur, şimdilerde “Dördüncü Ay” isimli oyunu sahnelemektedir; bu oyun, İsveç’te 2002’de yaşanan gerçek bir töre cinayetini konu almaktadır. Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Exit mobile version