Site icon DieHaber.Com

Deutsches Eck’in hikayesini biliyor musunuz?

Deutsches Eck

RHEİNLAND Pfalz Eyaleti’nin belki de en çok bilinen yerlerinden biri, Koblenz’de bulunan “Deutsches Eck”. Koblenz’de Mosel ile Ren Nehri’nin birleştiği nokta olan Deutsches Eck, suni yollarla elde edilen ve üçgeni andıran, bir kara parçası.

İmparatorun heykeli

DEUTSCHES Eck’te bulunan İmparator 1. Wilhelm heykeli, 1897 yılında oraya dikildi. Bu heykel, 1871 yılında kurulan Alman İmparatorluğu anısına konuldu. Bölgesel Ren yönetimi tarafından dikilen heykel, 1888 ile 1918 yılları arasında Almanya’da birçok şehre kurulan anıtlar kapsamında bir eser. Koblenz kentinin simgesi olan “Deutsches Eck”te bulunan ve 2. Dünya Savaşı’nda ağır hasar gören heykelin ayağı, 1953 ile 1990 yılları arasında iki Almanya’nın birleşmesinin anıtı olarak görüldü.

Nehirler birleşiyor

BAŞPİSKOPOS Theoderich von Wied, 1216 yılında Alman Nişan Şövalyeleri’ni Koblenz’e çağırıp, onlara bir arsa hediye etmesiyle, Deutsches Eck’in hikayesi başlıyor. Mosel ve Ren Nehri’nin birleştiği noktada olan arsaya şövalyeler bir müddet sonra Alman Nişan Birliği’ni kurdu. Kurulan merkez binasının ardından iki nehrin birleştiği nokta “Deutscher Ordt”, daha sonra ise ise Deutsches Eck olarak anılmaya başlandı.

Koblenz tercih edildi

İMPARATOR Wilhelm’in 1888 yılında ölmesinin ardından gerek devlet içinde, gerekse halkta, İmparator’un anısına bir heykel dikme fikri oluştu. Bu heykelin dikilmesini isteyen şehirlerden biri de Koblenz idi. Anıtın hangi kente dikilmesi kararını genç İmparator 2. Wilhelm verdi ve 1891 yılında Ren ile Mosel nehirlerinin birleştiği noktayı uygun buldu.

Yüksekliği 37 metre

BU nedenle iki nehrin kesişmesine yakın nokta dolduruldu ve anıt için gereken alan yaratıldı. 31 Ağustos 1897’de törenle açılan anıt için Almanya’da ülke genelinde yapılan bağış kampanyası kapsamında 1 milyon Mark toplandı. Zamanla “Deutsches Eck” diye tanımlanan bölge, iyice anıtın olduğu bölge ile birlikte anılmaya başlandı ve artık Deutsches Eck denilince, akla anıtın bulunduğu yer gelmeye başladı. 37 metre yüksekliğindeki heykel, mimar Bruno Schmitz tarafından hazırlandı. Heykelde İmparator 1. Wilhelm, General üniforması ile görülüyor.

Heykel hasar gördü

  1. Dünya Savaşı’nda Koblenz ağır düşman saldırısı altında büyük hasar görürken, Deutsches Eck neredeyse hiç saldırıya uğramadı. 2. Dürya Savaşı’nın bitmesine kısa süre kala Amerikan askerlerinin açtığı ateş sonucunda 16 Mart 1945 tarihinde heykel hasar gördü. Askerlerin heykele kasten mi ateş açtığı, yoksa heykelin arkasında saklanan Alman askerinden endişe ettikleri için mi saldırdığı kesin olarak bilinmiyor. Ağır hasar gören heykelin büyük kısmı daha sonra eritilirken, İmparator’un başı yıllar sonra ortaya çıktı. Heykel başı hala Koblenz Mittelrhein Müzesi’nde sergileniyor.

Fransızların rolü

Fransız Askeri Hükümeti, heykelin tabanını kaldırmayı ve onun yerine “Barış ve Halkların Diyaloğu” anıtı dikmek istedi. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bu plandan vazgeçildi. 18 Mayıs 1953 tarihinde geriye kalan taban (ayak) Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından “Almanya’nın Birliği Anıtı” ilan edildi. Bu birliği simgelemek için de, anıtın ayağına Almanya’nın bütün eyaletlerinin ile eski doğudaki Pommern, Schlesien ve Doğu Prusya’nın amblemleri takıldı. Saarlan Eyaleti’nin amblemi de 4 yıl sonra anıtın ayağındaki yerini aldı.

Medya patronu önerdi

1987 yılında, bölgenin en büyük yerel gazetesi olan Rhein Zeitung’un sahibi Werner Theisen, anıtı yeniden yaptırıp şehre hediye etmeye karar verdi. Ancak “Deutsches Eck”in sahibi konumundaki Rheinland Pfalz Eyaleti, bunu reddetti. Theisen’in gazetesinde yapılan bir anket, bölge halkının yüzde 80’inin anıtın yeniden yapılmasını istediğini ortaya koydu.

Ama kendisi göremedi

Bu sonuçtan sonra Theisen, kurduğu halk inisiyatifi ile birlikte anıtı yeniden yaptırdı. Ancak iki Almanya’nın birleşmesi ile birlikte, anıt önemini yitirmişti. Bunun üzerine eyalet hükümeti, daha önce karşı çıktığı anıtın yeri olan Deutsches Eck’i Koblenz Belediyesi’ne hediye etti ve anıtın dikilmesi kararını şehir yönetimine bıraktı. 3 milyon Mark’a malolan anıt, 2 Eylül 1993 tarihinde şimdiki yerine konuldu. Anıt, 25 Eylül 1993 tarihinde törenle açıldı. Anıtın finansmanını üstlenen işadamı Werner Theisen 5 Mayıs 1993’te yaşamını yitirdiği için, bu günü göremedi.

38 kişi öldü

Tören alanı olarak kullanılan Deutsches Eck’te yaşanan en büyük faciada ise 38 insan yaşamını yitirdi. 22 Temmuz 1930 tarihinde, müttefik güçlerin Ren Bölgesi’ndeki işgalinin sona ermesinin ardından yapılan kutlama törenlerinde bir köprü çöktü. Çok fazla insanın bulunması nedeniyle çöken köprüde 38 insan öldü.

Exit mobile version