Site icon DieHaber.Com

Çok dilli eğitim önemli

Anadilinde eğitimin ne kadar önemli olduğunu, burada yaşayan Türk toplumun bir sorunu olduğunu, sivil toplum kuruluşları, eğitim ateşeliği, partililer ve özellikle velilerin yoğun katılımıyla bir ortak çözüm yolu bulunabileceği aşikardır.

Dil bilimcileri, “Bir dil bilen bir insan, iki dil bilen iki insandır.” görüşünde birleşerek “Çocuklarımızın anadili olan Türkçe’yi öğrenmeleri, hem kendileri için hem de içinde yaşadıkları toplum için büyük bir zenginliktir” açıklamalarına çok önem vermeliyiz.

Kitap okuma alışkanlığı biz Türkler’de pek iyi değil ne yazık ki. Bir yerlerde tökezliyoruz, ayda yılda bir kitap okuyup müthiş havalar atıyoruz. Ayda iki kitap okumak bile birçoklarına göre yeterli gelebiliyor. Ben demiyorum ki Japonya gibi her tarafta kitap okuyan insan görelim. Ama en azından birazcık bile olsa kitap okuyan birilerini görünce insan sevinmiyor da değil. Adana’dan Zonguldak’a Samsun’ndan Mersin’e , Edirne’den Kars’a kitap okuma etkinliklerinin artması için etkinlikler yapılmalı . Çocuklarımız çok dilli en az iki dilli yetişmeli

Türk çocuklarının Almanya’da Almanca ve Türkçe olmak üzere en az çift dilli, çift kültürlü yetişmesi için çaba göstermeliyiz. Türkçe Anadili Öğretmenleri ve dil bilimcilerinin ortak görüşü ,”Dil zenginleşmeyince insan kendini anlama ve anlatmada zorluk çeker. İçinde yaşadığı toplumu kavramada güçlüklerle karşılaşır. Anadili gelişmemiş bir çocuk ikinci, üçüncü yabancı dili öğrenirken zorluk çeker” görüşlerine katılmalıyız, desteklemeliyiz . Türk ebeveynlerde Türkçe dilini ikinci yabancı dil olarak Alman okullarında kabul ettirmek için birlik olmalılar. Anadili sayesinde insan kendi tarihsel köklerini unutmaz. Anadili gelişmemiş bir çocuk adeta köksüz bir ağaç gibidir.

* * *

ALMANYA Bundesliga’da ise bu sezonun ilk yarısında tam bir Borussia Dortmund fırtınası yaşandı. İlk yarıda oynadığı 17 maçtan 13’ünü kazanan Borussia Dortmund, sadece bir kez yenildi. 44 gol atıp, kalesinde 18 gol gören Sarı-Siyahlılar ligin en golcü takımı da oldu.

Son maçlarda toparlanan rekortmen şampiyon Bayern Münih de 36 puanla Mönchengladbach’ın üç puan önünde tatile ikinci sırada gitti. Geçtiğimiz yıl zirve hesapları yapan Schalke 04, Şampiyonlar Ligi’nin aksine kötü bir sezon geçirdi.

Mavi beyazlılar ilk devreyi 18 puanla 13. sırada tamamladı. Bundesliga’da ilk yarıda son üç sırada ise yılların Bundesliga 1’de ki takımlarının yer alması dikkat çekiciydi.

Beş kez Almanya Lig şampiyonu VFB Stuttgart 11 puanla 16.’ıncı, 10’ar puanlı takımlardan Hannover 96, 17.’inci olurken ligin dibinde ise 9 kez Almanya şampiyonluğu yaşayan 1. FC Nürnberg.

Exit mobile version