Site icon DieHaber.Com

Boşanma kararlarının tanınmasında yeni dönem

Yapılan son değişiklikler ile yurt dışında verilen boşanma kararları için artık dava açmak gerekmiyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 07.02.2018 tarihli yönetmeliğiyle düzenlenmiş özel prosedür izlenerek dava açmaksızın boşanma kararının nüfus kütüğüne tescilini gerçekleştirmek mümkün.

Söz konusu yönetmeliğe göre gerekli evraklar sunulduğu ve gerekli şartlar sağlandığı takdirde boşanma kararının doğrudan olarak aile kütüğüne tescil edilebiliyor.

Aranan belgeler:

Bu belgelerle konsolosluğa veya nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüklerine başvuru yapılarak boşanma kararının aile kütüğüne tescili sağlanabilir.

Son olarak belirtmek gerekir ki; bu prosedürle yalnızca boşanma kararının tanınması mümkün.

Tenfizi gereken haller için hala dava açmak gerekiyor.

Peki tanıma ve tenfiz arasındaki fark nedir?

Tanıma: Bir mahkeme kararının kesin hüküm niteliğinin kararın verildiği ülkeden başka bir ülkede de kabul edilmesidir.

Tenfiz: Bir mahkeme kararının zorla icra etkisinin kararın verildiği ülkeden başka bir ülkede kabul edilmesidir kararın o ülkede de sonuç doğurmasıdır.

Velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konular hala tenfize tabi olup kararların bu konulara ilişkin sonuç doğurabilmesi için asliye mahkemelerinde dava açılarak tenfizine karar verilmesi gerekmekte.

Örnekleyerek anlatmak gerekirse, yabancı mahkemenin boşanmaya dair verdiği karar “tanıma” kapsamında. Ancak boşanma kararı içerisinde velayet ve/veya nafaka gibi icraya konu bir karar da varsa o zaman tenfiz davası açmak gerekiyor.

Av. Oğuz Kara (kara@oguzkara.av.tr)

Exit mobile version