Site icon DieHaber.Com

BND artık herkesi dinleyecek

gizli servis

Yasanın yürürlüğe girmesi için Federal Meclis’ten onay alması gerekiyor. Ancak yasayı hükümet partileri hazırladığı için tasarının meclisten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

HÜKÜMETE SÜRE VERİLDİ

BİLİNDİĞİ gibi Alman Anayasa Mahkemesi, mayıs ayında BND’nin yurt dışında izin almadan dinleme yapabilmesinin anayasaya aykırı olduğu kararını almıştı. Mahkeme, hükümeti, BND’nin yurt dışı dinlemeleri konusunda yeni bir yasal düzenleme yapması konusunda uyarmıştı. Mahkeme BND yasasının 2021 sonuna kadar düzenlemesi için süre verdi. Asıl sorun BND’nin yurt dışında hiç bir şüphe olmadan dinleme yapmasıyla ilgili yaşandı.

YÜZBİNLERCE BİLGİ

SINIR Tanımayan Gazeteciler Derneği ve bazı yabancı gazeteciler anayasaya mahkemesine başvurarak düzenlemenin durdurulmasını istemişti. BND, her gün yaklaşık 154 bin iletişim bilgilerinin değerlendirildiğini ve yaklaşık ortalama 260’ının kayda değer bilgi içerdiğini açıkladı. Mahkeme ise, Alman vatandaşlarının yurt dışında bu yöntemle dinlenemeyeceğini de kararında vurgulamıştı.

SÖZDE FİLTRE VAR

BND ise bu karar doğrultusunda içeriğini öğrenmeden Alman vatandaşlarının bilgilerini eleme yöntemi geliştirdiği açıklandı. Hükümet yeni hazırladığı tasarıda BND’nin çok basamaklı bir otomatik filtreleme sistemi geliştirdiğini ileri sürdü. Ancak Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği, hükümetin köklü değişiklik yapmak yerine, yüzeysel bir düzenleme yaptığı eleştirisinde bulundu.

Exit mobile version