Site icon DieHaber.Com

BMW ALEYHİNE ŞOK KARAR

BMW

DÜNYANIN en büyük otomobil üreticilerinden olan BMW, dizel skandalı kapsamında mahkemeler önünde tarihi bir yenilgi aldı. BMW’nin “Thermofenster” (Isı Penceresi) olarak adlandırdığı yazılımın diğer otomobil üreticilerindeki emisyon yazılımlarından farkı olmadığına karar verildi. BMW, farklı isimlendirdiği sistemin emisyonu ayarlama sistemi olarak kullanılmadığını ileri sürdü. Ancak Düsseldorf Eyalet Mahkemesi buna inanmadı ve Almanya’daki ilk mahkeme olarak BMW’yi mahkum etti. Karara göre BMW, otomobili geri alıp tazminat ödemek zorunda.

KORUMTAŞ: YALAN ORTAYA ÇIKTI

MAHKEME, BMW’nin yasal olmayan bir emisyon yazılımı kullandığına hükmetti. Hakimler, “BMW, araç sahiplerini iyiniyete aykırı şekilde bilinçli olarak zarar vermiştir” dedi. Karara göre BMW, 21 bin Euro’ya satın alınan aracın parasının çok büyük bölümünü iade etmek zorunda. Kölnlü Avukat Oğuz Korumtaş kararı “tarihi karar” olarak nitelendirirken, “Mahkeme, BMW’nin bu yazılımı sahtekarlık olarak değerlendirdi. BMW şimdiye kadar yaptığı savunmada sürekli dizel skandalının kendi ürettiği otomobillerle alakası olmadığını iddia ediyordu. Yalanları ortaya çıkmış oldu” dedi.

Avukat Oğuz Korumtaş

SAYISIZ DAVA KAZANDI

KORUMTAŞ, şöyle konuştu: “Ben yıllardır Mercedes’in, VW’nin motorlarında yaptıkları hileler ile araç sahiplerini binlerce Euro maddi zarara uğrattıklarını söylüyorum. Şu anda BMW’ye karşı açtığımız birçok dava var devam eden. Mercedes, VW ve Audi gibi otomotiv devlerine karşı açtığımız birçok davayı kazanarak mağdur olmalarını engelledik. Şimdi de ilk defa BMW araçlarında manipülasyon yapıldığı kararı verildi. Bu karara bağlı olarak BMW dizel araç sahiplerine ‘aracınızdaki değer kaybını üretici firmadan geri alabiliriz’ müjdesini verebiliriz. Ya da araçlarını hiçbir ödeme yapmadan geri vermelerini sağlayabiliriz”.
BMW dizel araç sahiplerinin kendilerine başvurmasını isteyen Korumtaş, “Bizi 0221-99558280 numaralı hattımızdan veya 0151 56786827 numaralı WhatsApp hattımızdan arayabilirsiniz. Bizden ücretsiz hukuki destek alabilirler” diye konuştu.

BMW: KARAR YANLIŞ

BMW ise yaptığı ilk açıklamada bu kararı “yanlış” bulduklarını bildirdi ve itiraz edileceğini duyurdu. BMW, “Bir üst mahkemede bu kararın bozulacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı. Buna benzer 210 davada mahkemelerin BMW lehine karar verdiğine dikkat çeken otomobil üreticisi, “Bu, üst mahkemede de farklı olmayacak” yorumunu yaptı. Davayı kazanan müşteri Mayıs 2017’de kullanılmış bir BMX X1 satın aldı. Euro 5 model olan dizel aracı satın alan müşteri, bir süre sonra “kandırıldım” diyerek davacı oldu.

 ISIYA DUYARLI SİSTEM

MÜŞTERİ, “Thermofenster” olarak isimlendirilen programın aracın emisyon değerini dış ısıya dayalı olarak ayarladığına dikkat çekti. Isının 17 ile 33 derece arasında olması durumunda tehlikeli gazların büyük oranda azaldığını, ancak bu derecelerin dışında ise sistemin çalışmadığını belirten avukatlar, aracın parasını geri istedi. Otomobil sektörünün yıllardan beri bu sistemi kullandığını belirten BMW’nin bu savunmasını mahkeme geçerli kabul etmedi. Hakimler, “Araçlarda yasal olmayan emisyon ayarlama ve sistemi kapatma yazılımı var” kararına vardı.

ABAD KARAR VERECEK

Uzmanlar, bu sistemin yasak olan sistem kapatma yazılımını gizlemek için kullanıldığını belirtiyor. Uzmanlar aynı zamanda “Thermofenster” ibaresinin AB emisyon kurallarında geçmediğine dikkat çekerek, bunun otomobil üreticileri tarafından kurnazca geliştirilen ve belirli ısılarda sistemin çalışmamasını sağlayan bir yazılım olduğunu vurguladı. Kararda, BMW’nin savunmasının bazı bölümlerinde kendisiyle çeliştiğine de dikkat çekildi. “Thermofenster” yazılımının yasal bir teknik önlem olup olmadığı konusunda önümüzdeki ay içinde AB Adalet Divanı’na bir bilirkişi raporu sunulacak.

İŞTE MAHKEME KARARI

Exit mobile version