Site icon DieHaber.Com

Benim gerçek ülkem Anadilim Türkçem

Frankfurt Kültür ve Turizm Ataşeliği’nin organize ettiği, Almanya’da Türk Edebiyatı konulu panelde, ”Benim gerçek ülkem Anadilim Türkçem” denildi.
Prof. Dr. Mustafa Gencer’in moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak Türkiye’den Ömer Sevinçtürk yanında Almanya’dan Alaattin Diker, Orhan Aras ve Dr. Latif Çelik katıldı. Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türk standında yapılan etkinliklerde bugün en anlamlı konuşmalardan birini Orhan Aras yaptı.
Almanya’da yazdığı romanlarka tanınan Orhan Aras, Anadilin önemine dikkat çektiği konuşmadında Almanlar’ın Nobel Edebiyat Ödüllü Yazarı Thomas Mann’ı örnek vererek “Nazi Almanyası’ndan Amerika’ya kaçıp Kaliforniya’ya yerleşen Alman edebiyatçı Thomas Mann’a, “Ülkenizden ayrısınız. Bu sizin için büyük kayıp değil mi?” diye soruldu. Bunun üzerine Thomas Mann, “Benim gerçek ülkem, anadilim olan Almancadır” cevabını verdi” dedi.
Panelde konuşan Tarihçi Yazar Dr. Latif Çelik, ”Türkçeyi öğretmek her anne babanın görevidir” diyerek başladığı konuşmasında Almanya’da anadil Türkçe konusunda velilelerin duyarsızlığına adeta isyan ederek, “Kendi anadilini öğretmek, her Türk anne ve babanın zorunlu görevidir. Bu görevden hiç bir anne baba kaçmamalı, kaçamaz da. Anadili öğretme konusunda topu çevreye, okula veya oraya buraya atıp bahaneler üretmeyelim” dedi.
Panelde konuşmacılar arasında yer alan Ömer Sevinçtürk ve Alaattin Diker’de anadilinin önemini savunarak” İyi bir dil eğitimi için öğrencilere öncelikle iyi bir anadili eğitimi verilmelidir. Çocuğun kendi anadiliyle eğitime başlaması, ülkede kullanılan resmi dili ve hatta başka pek çok dili öğrenmesine ve kullanmasına engel değildir“ dediler.
Panelin sonunda dinleyicilerde konuyla ilgili düşüncelerini dile getirip, konuşmacılara benliklerindeki soruları yönelttme imkanı da buldular. İsa DEVEÇEKEN/ FRANKFURT                
Exit mobile version