Site icon DieHaber.Com

Beklenen oldu! Emisyon skandalı BMW'ye de sıçradı

Hatırlayacağınız gibi, söz konusu skandal 2015 yılında Alman Çevre Derneği’nin yaptığı ölçümler neticesinde Volkswagen marka araçların, izin verilenden daha yüksek tutarda emisyon içerem zehirli gazları havaya salmasının ve yapılan testlerde buna ilişkin aldatma amaçlı kullanılan yazılımın tespit edilmesiyle ortaya çıkmıştı.
Bu olaydan sonra bu skandal dalga dalga yayılmış, Audi, Mercedes, Ford, Porsche, Skoda, Seat gibi şirketlerin de bu skandala karıştığı anlaşılmıştı. Şimdi de yine Alman Çevre Derneği’nin yaptığı ölçümler neticesinde BMW’nin emisyon skandalı kapsamına girdiği tespit edilmiş oldu.
Geçtiğimiz aylarda BMW’nin başındaki Harald Krüger yaptığı açıklamalarda, BMW’nin bu kapsama girmediğini açıklasa da, Alman Çevre Derneği’nin yaptığı ölçümler bunun tam aksini göstermektedir. Bu da bizim aylardır yaptığımız neredeyse bütün araba üretici şirketlerinin bu kapsamda olduğu tezini doğru çıkarmaktadır.
Söz konusu ölçümler, ilgili dernek tarafından BMW 320 diesel aracında yapılmış ve bu araçtan çevreye salınan zehirli gazın yasal sınırdan yaklaşık yedi kat fazla olduğu tespit edilmiştir.

Bundan sonra ne olacak?

Emisyon skandalına karışan otomobil üreticisi şirketler küresel ölçekte soruşturmalar, cezalar ve tazminat talepleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Nitekim Volkswagen için ABD’de başlatılan soruşturma neticesinde bu şirket çok yüklü miktarda ceza ödemek durumunda kalmıştı.

BMW araca sahip vatandaşlarımız ne yapmalıdır?

Emisyon skandalına karışan araç sahiplerinin elinde oldukça cazip bir imkan bulunmaktadır. Buna göre, bu kişiler araçlarını geri vererek araçlar için ödemiş oldukları tutarları geri alma hakkına sahiptirler. Burada dikkat çekilmesi gereken başka bir konu ise, hukuk sigortalarının dava masraflarını üstlenmesi de vatandaşlarımızın haklarını kullanmak için masraf etmek zorunda kalmamalarıdır.
Bunun yanında, skandala karışan şirketler araba sahiplerine yazılım güncellemeyi teklif etmekte, bu şekilde araçlardaki kusurların giderilebileceğini iddia etmektedirler. Bu konuda tecrübelerimize dayanrak söyleyebiliriz ki, bu yazılım güncelleme tamamen bu şirketlerin oynadıkları bir oyundur. Yazılım güncellemeden sonra araçta yakıt tüketimi artmakta, motordan kaynağı belirsiz sesler gelmekte ve aracın değerinde düşüş gerçekleşmektedir. Bu sebeplerden yazılım güncelleme teklifini kabul etmemelerini vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz.

Kanzlei Korumtaş yine yanınızda!

Her türlü hukuki probleminizde olduğu gibi, emisyon skandalına karışan aracınızın iade edilip ödediğiniz tutarın geri alınmasında da vatandaşlarımıza hukuki yardım hizmeti vermekteyiz. Siz de ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK için bizi arayabilir, bize mail atabilir ya da ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Kazandığımız davalar kazanacaklarımızın teminatıdır!                                                                  

Exit mobile version