Site icon DieHaber.Com

Bavyera Meclisi’nde Türkiye ekonomisi konuşuldu

DTFM’in yanında Doğu-Batı Ticaret Forumu (OWWF), Thomas-Dehler-Vakfı ve Liberaler Mittelstand Bayern işbirliğinde düzenlenen “Alman Türk Ekonomik İlişkileri – Çalkantılı Zamanlarda Fırsatlar ve Riskler” konulu panele İstanbul’daki Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü ve aynı zamanda Bavyera Eyaleti Temsilcisi olan Frank Kaiser, Deniz-Er Speditions- und Handels GmbH sahibi Dinçer Çelik ile Münih Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ayman Ertem Çoban, konuşmacı olarak katıldı.

SUNUCULUĞUNU STAUCH VE KECK YAPTI

Bavyera Eyalet Meclis Binası’ndaki ikinci büyük salonda düzenlenen panele DİTİB Güney Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Önder Yıldız, Başkan Yardımcısı Aykan İnan, Münih Türk Kültür Ocağı Başkanı Eyüp Tanrıverdi, Türkenrat Başkanı Sami Demirel, Rosenheim Ülkü Ocakları Başkanı Öztürk Süt, Münih Trabzon Karadeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Aydın, Münih Türk Okul Aile Birliği Başkanı Hüseyin Delemen ile birlikte 100’den fazla Alman, Türk ve diğer yabancı davetli katıldı. Yoğun ilgi gören “Alman Türk Ekonomik İlişkileri-Çalkantılı Zamanlarda Fırsatlar ve Riskler” konulu panelin sunuculuğunu ise  DTFM koordinatörü ve serbest gazeteci Nilgün Stauch ile Liberaler Mittelstand Temsilcisi Andreas Keck üstlendi.

MAYER TİCARİ İLİȘKİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ VERDİ

OWWF Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hermann Mayer, programın hemen başında Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkiler ile iki ülke işadamları hakkında genel bilgi verdi. Thomas-Dehler-Vakfı Genel Müdürü Alexander Rieper ve Liberaler Mittelstand Bavyera Bölge Başkanı Ursula Lex’in konuşmalarının ardından söz alan DTFM Koordinatörü Nilgün Stauch, Alman-Türk Forumu Münih’in çalışmalarını tanıtarak DTFM’in kuruluş amacı hakkında bilgiler verdi.

STAUCH: BARIȘ VE HUZUR İÇİN GÖREVE HAZIRIZ

Türkiye ve Almanya arasında zaman, zaman siyasi ve politik söylemlerden dolayı gergin anların yaşandığını ve bu gerginliğin iki toplumada yansıdığını ifade eden DTFM Koordinatörü Nilgün Stauch, “Bizim asıl amacımız siyaset yerine iki ülke arasındaki ticari ve ekonimik ilişkileri geliştirmek. Bunun yanında iki toplum arasında var olan dostluk bağlarını korumak ve bunu daha da öteye götürmek. Biz DTFM olarak bu görevi üstlenmeye hazırız. Yeter ki dostluk ve huzur kazansın” dedi.

KAİSER: TÜRKİYE, HIZLA BÜYÜYEN BİR ÜLKE

Alman-Türk ilişkilerinin son yıllarda zor bir dönem yaşadığını fakat bunun böyle devam edeceğine inanmadığını ifade eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü, DEinternational Servis Hizmetleri A.Ş ve Türkiye’deki Bavyera Eyaleti Temsilcisi Frank Kaiser, “Türkiye, büyük ve hızla büyüyen bir ülke. 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi sonrası ülkede büyük bir kriz atlatıldı. Tüm zorluklara rağmen ülkesinde yaşanan savaştan kaçan yaklaşık 3 Milyon Suriye’li insana kuçak açmaya çalışan bir ülkeden bahsediyoruz” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE POZİTİF BAKIYORUM’

Türkiye’nin ekonomisiyle her yıl ortalama yüzde 5-7 oranında büyüyen ve dev yatırımlara imza atan bir ülke olduğunu ifade eden Müdür Kaiser, “İstanbul’da Dünya’nın en büyük havaalanı inşaatı gerçekleştiriliyor. Çin’i Avrupa ile bağlayacak olan Asya Ray’ın inşaatı ve Doğal gaz ulaşım boru hattı bunun en güzel örnekleri. İnşaat sektörü ise ülkenin en büyük istihdam kaynağı. Halk artık daha fazla istiyor. Türkiye ve Türk halkı artık uyuyan bir ülke değil. Onun için ben Türkiye’nin geleceğine pozitif olarak yaklaşıyorum” dedi.

TÜRK FİRMALARI DIȘ ÜLKELERE YATIRIM YAPIYOR

‘Made in Turkey’in adının Dünya’da fazla ilgi görmediğini fark eden Türk firmalarının  yabancı ülkelerde yatırım yapmaya ağırlık verdiğini bunun en güzel örneğinin Grundig olduğunu belirten Kaiser, Dünya’da patent için en fazla müracatta bulunan Türkiye’de 24 Hazıran’da yapılacak olan seçimlerden çıkacak sonucu da kendisinin merakla beklediğini söyledi.

TÜRKİYE SAVUNMASINDA HAKLI

ABD gibi, Almanya gibi bazı NATO ülkelerinin PKK ve diğer terör örgütlerine destek sağladığını, bunu bilen Türkiye’nin bazen dozunu da kaçırmış olsa haklı yere eleştirilerde bulunduğunu ifade eden Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Frank Kaiser, “Asırlardır var olan Türkiye-Almanya dostluk ilişkileri mi önemli, yoksa üç beş kuruluşluk ticari çıkar mı önemli? Bunu tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

YANLIȘ SÖYLEMLER İLİȘKİLERE ZARAR VERİYOR

Darbe girişiminin Almanya tarafından farklı değerlendirildiğini bunun neticesinde ortamın gerildiğini, ayrıca Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen Ermeni Tasarısı’ndan sonra Türkiye’deki duygusal yankının Almanya tarafından yanlış hesaplandığını belirten Kaiser, “Türkiye’de Alman siyasetçilere
Nazi benzetmesinde bulunurken ortaya çıkacak duygusal sonuçları da yanlış hesapladı” dedi. Müdür Kaiser, konuşma esnasında Türkiye’de Ekonomi ve KOBİ’ler hakkında doyurucu sunumda da bulundu.

ATAȘE’DEN ALMAN ȘİRKETLERE TEȘVİK ÇAĞRISI

Münih Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Ayman Ertem Çoban’da konuşmasında Türkiye’nin bir numaralı ticaret partnerinin Almanya olduğunu tekrarladı ve Almanya’dan Türkiye’ye 2.2 Milyar Dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Ataşe Çoban, yeni teşvik programı “Tailor Made” ile 100 Milyon Dolar üstü yatırım yapan şirketlere özel programlar uyguladıklarını belirtti ve bunun Türk-Alman dostluğuna inanan biri olarak Alman şirketlerinin mutlaka yararlanmalarını istedi.

DİNÇER: KALDIRIN ARTIK ȘU VİZEYİ

Son olarak söz alan Deniz-Er Speditions- und Handels GmbH sahibi Dinçer Çelik ise lojistik sektörü üzerinden iki ülke arasındaki ticaret hacminin ölçülebildiğini belirtti ve vize zorluğunun Türk işadamlarını engellediğinden yakındı. Programın sonunda DTFM sözcülerinden siyasetçi Mahmut Türker’de sonuç değerlendirmesi yaptı. Taner TÜZÜN / NÜRNBERG

Exit mobile version