Site icon DieHaber.Com

Başörtüsünü yasaklayan yasa, anayasaya aykırı

Başörtüsünü yasaklayan yasa

Başbakan Sebastian Kurz yönetimindeki aşırı sağcı hükümet, yaklaşık 1,5 yıl önce ilkokullarda başörtüsü takılmasını yasaklamıştı. Avusturya Anayasa Mahkemesi Başkanı Christoph Grabenwarter, yasak kararının iptal edilmesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Bu yasak eğitim yasasının 43. maddesine aykırı” dedi. Mahkeme Başkanı, bu yasağın 43. maddede öngörülen eşitlik ilkesi, düşünce, dünya görüşü ve din özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti. Başkan Grabenwarter, “Bu karar, herhangi bir gerekçe göstermeden belirli bir dini, İslamiyet’i hedef alıyor. Bu da devletin tarafsızlık ilkesine açıkça aykırı” dedi.

MASRAFLAR BAKANLIĞA

BAŞÖRTÜSÜNÜ yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesinden sonra iki çocuklu Müslüman bir aile davacı olmuştu. Aile, başörtüsünün yasaklanmasına karşın örneğin Yahudi öğrencilerin Kipa takılmasının yasaklanmadığına işaret ederek, bunun eşitlik ilkesine de aykırı olduğuna dikkat çekmişti. Anayasa Mahkemesi başkanı, Başbakan Kurz hükümetinin Anayasa mahkemesi kararına uymak ve yasağı iptal etmek zorunda olduğuna da dikkat çekti. Karara göre davacı ailenin 3 bin Euro tutarındaki mahkeme masrafları da eğitim bakanlığı tarafından ödenecek.

YASA MAĞDUR EDİYOR

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Grabenwarter bu yasanın Müslüman öğrencileri eğitim sisteminde ayrımcılığa maruz bırakabileceğine işaret ettiği açıklamasında, “Bu yasa, Müslüman kız öğrencilerinin eğitim şanslarını sınırlandıracağı gibi toplumda dışlanmalarına da yol açabilir. Grabenwarter, “Sadece Müslümanlara ait bir dini kıyafetin yasaklanması, Müslümanların toplum içinde damgalanmasına neden olur” diye konuştu. Mahkeme Başkanı aynı zamanda hükümetin ileri sürdüğü gibi dini bir kıyafetin eğitim sisteminde bir çatışmaya neden olacağını sanmadıklarını da belirtti. Grabenwarter, Müslümanlara ait bir kıyafetin yasaklanmasının anayasanın tarafsızlık ilkesiyle de bağdaşmadığını vurguladı. Kararla birlikte, Eylül 2019’da yürürlüğe giren tartışmalı yasa da tarihe karışmış olacak.

Exit mobile version